PRECAMPANYA MUNICIPAL Crònica
Crònica 14/03/2011

El vot de la senyora Maria Lluïsa Bernades

Pere Martí
3 min
Jordi Hereu va rebre els aplaudiments dels alcaldes socialistes que van assistir ahir  a la cloenda de la cinquena convenció municipalista del PSC.

Té totes les enquestes en contra. Fins fa poc la direcció del partit se'l mirava de reüll i li van llançar Montserrat Tura perquè el devorés en unes primàries a pèl. Però contra tot pronòstic, va sobreviure, i després d'haver-se cruspit la més mediàtica de les exconselleres socialistes, aquest home sembla decidit a desmentir tots els presagis negatius que envolten el seu futur. El seu entorn no para de dir que les primàries l'han reforçat. Com a mínim, l'han despertat.

Aquell Hereu endormiscat ha desaparegut del mapa i s'ha erigit en protagonista de la convenció municipalista que el PSC li ha organitzat aquest cap de setmana per a més glòria de la seva persona, però l'ha sabut aprofitar. Ahir la va cloure amb un discurs carregat d'optimisme, molt lluny del to baix que gastava fa només uns mesos. "Ho donaré tot per Barcelona", va proclamar davant un hieràtic José Montilla i un escèptic Miquel Iceta, però recollint els aplaudiments de la resta d'alcaldables de Catalunya del PSC.

Caldrà veure si aquest escalf es trasllada al carrer i si el canvi el noten els electors que fins ara li neguen el suport. La seva missió principal és fer que el tsunami del 28-N, que es va endur el PSC de la Generalitat, no creui la plaça Sant Jaume. Per això va dedicar bona part de l'artilleria a criticar la suposada feblesa i la docilitat que tindria un alcalde de CiU amb un govern de la Generalitat del mateix color. Abans de l'existència del tripartit, que va situar socialistes a banda i banda de la plaça, es deia que a Barcelona existia un fenomen correctiu electoral que actuava de manera compensatòria a la plaça Sant Jaume, i que no permetia que les dues administracions estiguessin governades pel mateix partit. L'arribada de Montilla a la Generalitat va demostrar que aquest fenomen era més esotèric que polític, però ahir Hereu va tornar a jugar fort denunciant les possibles genuflexions de Trias davant Mas. Va arribar a titllar d'"amenaça" per a la ciutat el candidat de CiU perquè serà un alcalde "feble" que es plegarà davant la Generalitat.

Els alcaldes socialistes "només" es deuran a la seva ciutat. El seu problema és que quan parlen de la gent en diuen ciutadans i de les places i carrers en diuen espai públic, però a banda d'això, el terreny municipal el dominen. Hereu es va permetre un punt de xuleria: "Algun conselleret m'ho vindrà a explicar?" Ell no se'n va deixar gairebé cap en un discurs que en alguns moments semblava més el del cap de l'oposició al Parlament, l'absent Joaquim Nadal, que no el del candidat a l'alcaldia de Barcelona. Però com que és l'alcaldable de la capital de Catalunya va repassar el govern d'Artur Mas de dalt a baix: "Un govern que havia de ser dels millors, però de polítics, i no de comptables!" Dels consellers, va començar per Lluís Recoder, a qui va demanar que no s'aturi la línia 9 del metro ni les obres de l'estació de la Sagrera. Boi Ruiz també va rebre, i li va reclamar que no pari la reforma de l'Hospital Clínic. A la seva col·lega Pilar Fernández Bozal li va exigir que faci la nova Model, i a Irene Rigau que no deixi de fer les escoles que ja estan compromeses.

La cursa ja està en marxa i els spins del socialisme municipal confien que la bateria de retallades anunciades pel govern de Mas acabi arribant a orelles de la població i es mobilitzi electoralment. Hereu va explicar que fa poques setmanes va donar a Maria Lluïsa Bernades, del barri del Congrés, el dispositiu número 50.000 de teleassistència, o que aquesta setmana inaugurava a Can Peguera una casa per a la gent gran en els terrenys d'una antiga caserna de la Guàrdia Civil. Els veïns li van agrair el canvi, perquè l'edifici, en èpoques anteriors, els feia por. Ara Hereu espera que els veïns no tinguin por d'anar a votar i que la senyora Bernades es recordi d'ell el dia 22 de maig.

stats