ESQUERDA TRANSATLÀNTICA
Crònica 02/10/2011

El xoc UE-EUA amenaça la recuperació

Manel Manchón
2 min
Els dos fronts de la crisi La cancellera Angela Merkel  i el president Obama  es van trobar a la Casa Blanca al juny.

BarcelonaLa sortida de la crisi no arriba. La recuperació econòmica que es va iniciar el 2010 ha resultat molt feble i basada en estímuls monetaris i fiscals, no en una reactivació de la demanda privada. Les receptes ara són molt diferents a Europa i als Estats Units. Els recels i els retrets mutus, amb polítiques pròpies, poden agreujar la situació i derivar cap a una nova recessió que ens torni on érem el 2008.

L'alerta l'ha donat el president dels EUA, Barack Obama, que no ha deixat de pressionar la Unió Europea durant el mes passat assegurant que la situació europea "està espantant el món" i que la recapitalització del sistema financer europeu va massa lenta, sense oferir tampoc una resposta clara en el rescat de Grècia. La reacció dels dirigents europeus no ha estat menys contundent. Des del president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, fins al ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, i la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, tots tres han recordat que el món també va patir, i molt, quan a l'estiu l'enfrontament entre demòcrates i republicans va estar a punt de provocar que no s'aprovés el sostre d'endeutament dels EUA.

La crisi del deute

Però la Unió Europea presenta una situació certament complicada. L'aprovació del fons de rescat europeu per part del Parlament alemany, com es va dissenyar a la cimera de la UE del juliol, ha permès un petit respir. Però aquest fons, de 440.000 milions d'euros, ara pot ser que ja sigui insuficient. I el problema immediat, Grècia, no s'acaba de resoldre.

Els països europeus estan molt endeutats, i les restriccions monetàries i fiscals deixen poc marge de maniobra perquè ja s'han esgotat els recursos públics que es van destinar a l'inici de la crisi. La solució apuntada per economistes com Kenneth Rogoff implica un paper molt actiu del Banc Central Europeu (BCE), que si imprimís diner podria comprar títols de deute. Una inflació controlada podria ser benèfica, però no hi ha garanties que això sigui possible. I Alemanya, a més, no ho toleraria.

Els Estats Units, en canvi, tenen més marge. Tenen la Reserva Federal i el Tresor i poden, encara, plantejar programes d'estímul amb inversions públiques, com ha impulsat Obama.

Els emergents

Els països emergents, com la Xina, l'Índia o el Brasil, no poden per si sols actuar de motors, però van guanyant protagonisme. Volen més coordinació i alerten que una recessió podria ser un desastre global. La presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, ha deixat clar aquesta setmana al Financial Times que és urgent combatre un perill que es va acostant: el proteccionisme i totes les possibilitats de manipular les monedes nacionals dels emergents per competir de manera artificial.

stats