NOVETATS EDITORIALS
Cultura 03/01/2011

Antídots contra la vista cansada

El primer trimestre del 2011 arriba carregat de novetats interessants que us faran treballar els ulls de valent. Sharpe, Amis, Riera, Roth, Judt, Marsé, Oksanen i Lanzmann són alguns dels cognoms que ocuparan les taules de novetats literàries d'aquests primers mesos

Jordi Nopca.
2 min
'Purga', de Sofi Oksanen, serà una de les novetats més controvertides d'aquest 2011

BARCELONAAny nou, vista nova: aquest és el desig que els lectors més pertinaços devien demanar just després d'empassar-se els dotze grans de raïm. I és que aquest 2011 comença amb una bona pila de novetats interessants. És el cas, per exemple, de les noves novel·les de Tom Sharpe i Martin Amis, que amb La herencia Wilt (Anagrama) i La viuda prenyada (Empúries/Anagrama) tornen a escopir invectives sense renunciar a l'humor; o de Philip Roth, del qual es publica l'última novel·la, Nèmesi (La Magrana/Mondadori), que alguns han emparentat amb una de les creacions més populars de l'autor nord-americà, Pastoral americana. També torna Alessandro Baricco amb Emmaús (La Magrana/RBA), Andrea Camilleri amb El camp del terrissaire (Edicions 62), Juan Marsé amb Caligrafía de los sueños (Lumen) i Carme Riera, que a Natura quasi morta (Edicions 62) s'apropa al campus universitari de Bellaterra i en treu una novel·la d'intriga amb un punt considerable de causticitat.

Durant aquests primers mesos de l'any també descobrirem una de les novel·les que van fer més xivarri durant la Fira de Frankfurt de l'any passat, Purga, de Sofi Oksanen –que publicarà La Magrana–, i coneixerem els dos primers volums de la trilogia de ciència-ficció d'Haruki Murakami, 1Q84 (Empúries/Tusquets), a banda d'exhumar una novel·la inèdita de Roberto Bolaño, Los sinsabores del verdadero policía (Anagrama), i de començar una altra trilogia de Robertson Davies amb A merced de la noche (Libros del Asteroide).

Aquest 2011 apareixeran també les memòries de Claude Lanzmann, La liebre de la Patagonia (Seix Barral), un assaig que desmitifica l'ajuda humanitària, Blanc bo busca negre pobre, de Gustau Nerín (La Campana), un volum de records de Tony Judt, El refugi de la memòria (La Magrana/RBA), l'aproximació a l'islam per part de Pilar Rahola, La república islàmica d'Espanya (La Magrana), la visió de la batalla de Stalingrad a càrrec de Vassili Grossman, Por una buena causa (Galaxia Gutenberg) i un assaig d'estètica emblemàtic de John Berger, Maneres de mirar (Edicions de 1984).

En l'apartat de reedicions, cal destacar la publicació d'El mar, de Blai Bonet (Club editor), el rescat doble de Joan Perucho, de qui es publica Les històries naturals (Edicions 62) i Llibre de cavalleries (La Magrana), i la recuperació dels poemes de Rupert Brooke per part d'Adesiara.

stats