TEATRE
Cultura 12/09/2011

El teatre, l'únic sector que creix amb la crisi

El públic de teatre va créixer la temporada passada un 2%, tot i que la recaptació és d'un 2,6 milions menys per la davallada dels musicals. Aquesta nit el TNC acull la gala 'Catalunya aixeca el teló'

Laura Serra
1 min
Fototgrafia del TNC

BARCELONAEl teatre resisteix la crisi. En contra dels pronòstics, el nombre de públic va créixer la temporada passada en un 2% i va assolir la xifra dels 2.675.687 espectadors. ADETCA ha presentat aquest matí les 'espietes' de la temporada 2009-10 amb un optimisme justificat: "Els esforços del sector són compensats pels ciutadans", ha dit Daniel Martínez. I aquests esforços són la reducció d'un 5% dels preus de les entrades de mitjana (en un any en què es va augmentar l'IVA), el manteniment dels sous dels professionals del sector i del nombre de produccions, que van ser 948, un terç de les quals van ser d'autoria i producció catalanes. L'única baixada notable és el públic de les sales de menys de 200 espectadors, d'un 17%, que Julio Álvarez (Tantarantana) ha atribuït al tancament de l'Espai Lliure i l'ha matisat dient que "el compromís de les alternatives és amb la creació".

"Estem entestats en assolir la xifra de 3 milions d'espectadors", ha assegurat Martínez. "La temporada que es presenta és notable, pràcticament no hi ha reposicions i hi ha produccions de gran format". La principal preocupació dels productors és "la retallada dels recursos públics en les economies dels municipis que posaran a prova el sistema d'exhibició del territori català i estatal", ha dit Martínez. Per això ADETCA està negociant amb l'ICIC per trobar fórmules per "pal·liar el desgavell que hi haurà". La fórmula passaria per canviar el sistema de gira i, en comptes de fer bolos amb un catxet fix, que les companyies i empreses anessin a taquilla assumint ells el risc.

stats