GASTRONOMIA
Cultura 16/01/2011

Ferran Adrià: "La fundació 'El Bulli' tornarà a transformar la creativitat de la cuina

El cuiner Ferran Adrià assegura que la pròxima revolució en el món de les gastronomia girarà al voltant al nou projecte de fundació de "El Bulli", que arrencarà el 2014 i crearà un nou escenari totalment avantguardista, dedicat tot a la creativitat gastronòmica

Redacció
2 min
Ferran Adrià

Roses (Alt Empordà)"La fundació serà el somni de tot cuiner al qual li agradi la creativitat", ha dit en una entrevista amb Efe Ferran Adrià, nomenat el millor cuiner de la dècada per la Restaurants Magazín i considerat per molts com el millor "xef" de la història.

En un edifici cent per cent sostenible, l'actual restaurant "El Bulli" es convertirà en un arxiu de si mateix, disposarà d'un espai denominat "Ideari" del que sortiran totes les idees, d'una sala de projeccions i d'una àrea en la qual se serviran menjars, tot i que encara no se sap quin nombre de comensals tindran l'oportunitat de provar-les.

"El lema és que no hi haurà regles. Un dels motius que em van portar a llançar-me a aquest nou projecte és que tot s'havia convertit en massa previsible al restaurant, i això ho volem evitar", ha dit Adrià.

A més, ha assenyalat altres raons per canviar de model, com ara un cert cansament de la gent "que ens vol" i la sensació que en 2 o 3 anys "El Bulli" assoliria el límit del que pot aportar un restaurant convencional en l'àmbit culinari.

Totes les investigacions es penjaran diàriament a Internet, mitjà de difusió clau en aquesta fundació, en la que treballaran de forma fixa entre 25 i 30 persones (més del 90 per cent de les quals són a dia d'avui de l'equip de "El Bulli") i a la qual podran acudir cuiners durant 6-10 mesos a l'any, després de passar un dur examen d'admissió.

Adrià afronta amb valentia aquest nou projecte en temps de crisi, malgrat que tot el finançament que asseguri la viabilitat de la fundació vindrà de butxaques privats: del seu propi, del del seu soci, Juli Soler, i dels patrocinadors, entre ells Telefónica, el primer a apostar per la innovació culinària.

"Amb Telefónica ja hem entrat en R+D i tenim molts projectes de noves xarxes de comunicació i a més de salut i alimentació al voltant de la gastronomia. Tots ells tindran un important component d'acció social", ha revelat el cuiner.

Els patrocinadors que recolzin el seu nou projecte no sempre aportaran diners, sinó també idees, tecnologia o espais i "tot allò que nosaltres no podem aportar".

Aquest podria ser el cas de la prestigiosa universitat de Harvard, en la que Adrià va començar el 2010 a impartir classes de ciència i cuina al costat d'altres cuiners espanyols i nord-americans.

"Respecte a la meva col·laboració amb Harvard, si tot va bé, tindrem molt bones notícies d'aquí a poc", ha indicat el "xef".

Lluny de témer deixar orfe de mentor al món de l'alta gastronomia, Adrià considera una fita importantíssima que la seva nova fundació, un projecte pioner en el món, es faci a Espanya, on a més resideixen i exerceixen alguns dels millors cuiners creatius del món.

"Crec que Espanya ja està superconsolidada com una potència mundial en gastronomia i nosaltres des de la fundació ajudarem a seguir aquí", ha manifestat Adrià.

Encara que "El Bulli" ja no tornarà a aparèixer en el cèlebre Guía Michelin, ni a la llista dels 50 Millors Restaurants del món, Adrià treu importància a aquest fet.

"Per a mi és molt més important marcar el camí de l'avantguarda i la creativitat, no preocupar-nos per ser els millors, sinó a influir i a ser creatius".

stats