Cinema
Cultura 17/09/2011

Agustí Villaronga rep el Premio Nacional de Cinematografía a Sant Sebastià

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, alaba el "cinema polític" que "fa dvertències inquietants sobre el nostre món". També ha criticat el PP per la suposada intenció d'eliminar el Ministeri de Cultura

Xavi Serra
2 min
Agustí Villaronga amb el Premi de Cinematografia / AFP

Sant SebastiàAl Museu de Sant Telmo de Sant Sebastià, en el marc del Festival de cinema que aquests dies se celebra a la ciutat, s'ha fet avui el lliurament del Premio Nacional de Cinematografía al cineasta mallorquí Agustí Villaronga. El director de Pa negre, que tot i el cabàs de premis que ja ha recollit encara transmet una certa incomoditat en aquesta mena d'actes, ha agraït als mitjans de comunicació el suport al cinema "sense grans mitjans de promoció", i ha assegurat que fa dos anys la idea de rebre un premi com aquest li hagués semblat "de ciència ficció". Villaronga ha recordat que la trajectòria de Pa negre va començar ara fa un any justament al Festival de Sant Sebastià i que, en aquest sentit, recollir el premi suposa "el tancament d'un cicle".

La ministra ha qualificat el premi a Villaronga d'"inevitable", tot defensant la qualitat del seu cinema i la dimensió política d'unes "pel·lícules carregades d'advertències inquietants sobre el nostre món". González-Sinde ha defensat que el cinema "ha de ser polític, deixar empremta en la realitat i qüestionar-la", i que en aquest sentit "Villaronga és una cineasta polític".

El director, després de l'acte s'ha confessat agradablement sorprès pel discurs polític de la ministra. "Jo sempre he fugit del posicionament ideològic, però en tant que totes les meves pel·lícules parlen de la guerra, és cert que participen d'una certa mirada, d'un posicionament amb la realitat", ha raonat. La ministra, mentrestant, quan se li ha preguntat per la possible intenció del PP de fer desaparèixer el Ministeri de Cultura en cas de guanyar les eleccions ha contestat que "La cultura és un sector estratègic per al nostre país, determinant a l'hora de sortir de la crisi", ha explicat la ministra. "La cultura i el coneixement és l'únic que no es pot deslocalitzar, l'únic que Europa pot aportar al món", ha afegit, "i sens dubte és important que cada divendres s'assegui al consell de ministres una persona que posi veu a les inquietuds i preocupacions del sector cultural. És fonamental".

González-Sinde també ha confirmat en l'acte que abandonarà la política després de les eleccions del 20 de novembre, i que pensa dedicar-se a escriure, reflexionar, i "potser provar sort en el teatre o la novel·la".

stats