Cinema
Cultura 06/03/2012

Agustí Villaronga, premiat a la 18a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida

La Mostra, que se celebrarà a Lleida del 23 al 30 de març, premiarà la creativitat de la trajectòria professional del cineasta mallorquí Agustí Villaronga, director de 'Pa negre' i 'El mar'

Acn / Ara
2 min
El director Agustí Villaronga

BarcelonaEl director de cinema Agustí Villaronga serà distingit en aquesta 18a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya amb el Premi Jordi Dauder, guardó que reconeix la creativitat de professionals del cinema català, a més d'honrar la memòria del desaparegut actor, amb una estreta relació amb el certamen lleidatà. L'edició del 2012 serà la segona en què la Mostra lliura aquest reconeixement, després de la seva creació l'any passat, en què es va distingir l'actor Lluís Homar. Aquest any, la Mostra, que se celebrarà a Lleida del 23 al 30 de març, premiarà la creativitat de la trajectòria professional del cineasta mallorquí Agustí Villaronga, un dels directors de culte al continent europeu.

En la seva 17a edició, la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya va crear el Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català, un guardó que porta el nom del que va ser un dels col·laboradors més fidels del certamen des de la seva primera edició i que es va estrenar amb el reconeixement a l'actor Lluis Homar. Aquest any, la Mostra premiarà la creativitat de la trajectòria professional del cineasta mallorquí Agustí Villaronga, "un dels directors de culte al continent europeu". El director rebrà el guardó el divendres 23 de març durant la cerimònia d'inauguració de la XVIII Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que es celebrarà a Lleida del 23 al 30 de març.

Reconegut a nivell nacional i internacional, Villaronga va exercir de professor d'imatge, periodista, actor i director artístic abans d'iniciar-se en la direcció cinematogràfica. Després de realitzar diversos curtmetratges, l'any 1987 debutava darrera les càmeres d'un llargmetratge amb 'Tras el cristal' que, a banda de ser seleccionat pel Festival de Berlín, va obtenir, entre d'altres, el Premi Sant Jordi a la Millor Òpera Prima. Dos anys més tard, estrenava 'El niño de la luna', que va aconseguir el Goya al millor guió original i el 'Fotogramas' de Plata a la millor pel·lícula espanyola.

Després de rodar el documental 'Al Andalus: Las artes islámicas en España' i dos llargmetratges per encàrrec, 'El pasajero clandestino' i '99.9', la seva següent obra, 'El mar' (2000), li va proporcionar un ampli reconeixement dins i fora del país, aconseguint, entre d'altres, el Premi Manfred Salzberg del Festival de Berlín. Un any més tard va rebre el Premi Nacional de Cinema de Catalunya i el 2002 va estrenar 'Aro Tolbukhin. En la mente del asesino' que, dirigit conjuntament amb Isaac P. Racine i Lydia Zimmermann, va ser reconegut amb el Premi Ariel al Millor Guió Original.

Finalment, l'èxit de 'Pa negre' (2010), basada en la novel·la homònima d'Emili Teixidor, es va materialitzar amb 9 Goyas, 13 Premis Gaudí i la seva selecció com a representant de l'estat espanyol als Oscars, entre d'altres reconeixements. L'any 2011, Villaronga va rebre també el Premi Nacional de Cinematografía del Ministeri de Cultura.

stats