CULTURA
Cultura 01/11/2012

Mor el filòsof Agustín Garcia Calvo, tres vegades Premio Nacional

Va ser apartat de la seva càtedra durant el franquisme per defensar les revoltes dels estudiants al 1965

Efe
1 min
Agustín Garcia Calvo / EFE

MadridL'escriptor, filòsof i traductor Agustín García Calvo, tres vegades PremiO Nacional –d'Assaig el 1990, de Literatura Dramàtica el 1999 i de Traducció al conjunt de la seva obra el 2006–, ha mort aquest dijous, han informat fonts municipals i funeràries de Zamora, la seva localitat natal.

García Calvo, nascut el desembre de 1926, es va doctorar en Filologia Clàssica per la Universitat de Salamanca, on va exercir com a professor de llatí, va ser catedràtic d'institut i va obtenir també la càtedra de Filologia Llatina a la Universitat de Sevilla. Va ser un dels catedràtics perseguits pel règim franquista i, a causa de les revoltes estudiantils de febrer de 1965, va ser apartat de la càtedra.

Era un home "atípic", "únic" i "inconfusible", "sempre allunyat de modes i al marge de la vida cultural oficial ", ha destacat el seu 'alumne' Fernando Savater. "La seva obra és molt singular, enormement original i inconfusible", ha subratllat el filòsof i escriptor Fernando Savater en conversa telefònica des de Xile, on es troba de viatge. Savater, que va ser alumne de García Calvo quan aquest feia classes en una acadèmia de Madrid després de ser apartat de la càtedra, ha afegit que era "una personalitat única per la seva força i la seva capacitat de suscitar adversaris pel seu pensament". Savater ha destacat, a més, la seva "capacitat enorme d'anàlisi dels clàssics grecs".

stats