ART
Cultura 05/05/2011

Nova York ret homenatge a l'artista xinès Weiwei en la inauguració de l'obra 'Cercle del zodíac'

Durant la inauguració del conjunt escultòric 'Cercle del zodíac', l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, va assegurar que Weiwei, desaparegut des de fa un mes, "és un dels ciutadans més valents i creatius del món"

Redacció
3 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } El Cercle del zodíac, formada per dotze grans caps d'animals de bronze esculpits pel famós artista conceptual xinès Ai Weiwei, que porta un mes detingut al seu país malgrat les queixes de la comunitat internacional, estan exposades a les portes del Central Park de Nova York.

"És un honor agredolç celebrar l'obertura d'aquesta notable obra d'art d'un dels ciutadans més creatius i valents del món: Ai Weiwei", va dir l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, en l'acte d'inauguració d'aquesta mostra, a la qual hauria d'haver anat l'artista xinès per presentar ell mateix aquesta recreació dels símbols de l'horòscop xinès. Bloomberg va manifestar que "és molt preocupant que no se sàpiga on és o quan serà alliberat" aquest artista i dissident de 53 anys.

Segons una carta que va enviar sota pseudònim un periodista de l'agència Xinhua a Human Rights in China, Ai podria estar sent torturat, igual que l'advocat Gao Zhisheng, desaparegut des de 2009 i del qual la policia en conserva un vídeo que mostraria una brutal tortura per arrencar-li una falsa confessió per delictes econòmics.

La presència de l'artista xinès viu més cotitzat del món en aquesta primera exposició d'art públic a la font Pulitzer, a les portes de Central Park, –que es mantindrà fins al 15 de juliol– no ha estat possible, ja que des de la seva detenció a Pequín, quan anava a agafar un avió cap a Hong Kong, ni els seus familiars ni assessors han sabut res d'ell.

"Els artistes ho arrisquen tot per crear. Corren el risc del fracàs, del rebuig i de la crítica pública, però artistes com Ai Weiwei, que vénen de llocs que no valoren ni protegeixen la llibertat d'expressió, arrisquen encara més. La seva voluntat d'assumir riscos i afrontar les conseqüències parla del seu valor i del desig indomable de la llibertat que hi ha dins de cada ésser humà", va defensar l'alcalde de Nova York, on Weiwei va viure una dècada.

A l'acte d'inauguració van acudir múltiples artistes i cares conegudes de l'actualitat cultural de la ciutat per llegir cites del dissident xinès. "Avui ens solidaritzem amb els milions de persones a tot el món que tenen l'esperança que Ai Weiwei sigui alliberat de forma ràpida i segura", va dir Bloomberg.

Mostres de solidaritat internacional

El govern austríac també ha mostrat la seva preocupació per la situació de l'artista i va convocar l'ambaixador de la Xina a Viena per transmetre la seva protesta per la detenció d'Ai Weiwei. El règim xinès ha respost a Àustria que respecti la seva sobirania judicial. "El món exterior no hauria de comentar aquest cas. Esperem que els països estrangers respectin la sobirania judicial i les autoritats judicials que estan tractant el cas segons la llei", ha assenyalat avui la portaveu de torn del ministeri xinès d'Afers Exteriors, Jiang Yu, en roda de premsa ordinària. La funcionària va afegir que el cas d'Ai, de 53 anys, "està sent investigat".

Aquestes declaracions coincideixen amb el primer dia de visita a Pequín del canceller austríac, Werner Faymann, cap del govern del seu país, que ha promès tractar amb les autoritats la polèmica detenció de l'artista durant la seva estada de tres dies.

D'aquesta manera Àustria s'uneix a la llarga llista de països, museus i institucions que han protestat per la detenció de Weiwei, que segons grups de drets humans, està sent retingut per la seva oberta oposició al règim xinès, mentre que aquest al·lega que l'investiga per "suposats delictes econòmics".

A més d'Àustria, governs com el dels EUA, França, Alemanya, Regne Unit, Austràlia o Japó s'han unit a les protestes de grups de drets humans, que demanen a la Xina que Ai sigui alliberat, juntament amb quatre col·laboradors més afins que romanen detinguts des de fa més d'un mes.

Time Out Barcelona

stats