Cultura 15/11/2011

Ai Weiwei torna a desafiar la censura i les autoritats xineses

L'artista i dissident s'ha filmat cantant una cançó infantil en una versió insultant contra el règim de Pequín.

Efe
3 min
Ai Weiwei al nou vídeo que ha difós a Youtube.

PequínL'artista i dissident xinès Ai Weiei ha provocat a la censura i a les autoritats xineses amb un vídeo que ja circula a Youtube. L'artista s'ha filmat davant un Ipad cantant i ballant una cançó insultant cap al règim de Pequin. La versió que Weiwei fa del tema infantil Cao Ni Ma (Cavall de fang i herba) ja s'ha convertit en un himnes per als dissidents xinesos. En xinès, la pronunciació del títol recorda a la de "fot ta mare".

La dissidència ha materialitzat l'animal de la cançó en un animal semblant a una alpaca, amb la qual l'artista va posar nu cobrint-se. A la descripció de l'obra en xinès l'artista va escriure "cobreix els teus genitals amb l'alpaca", una frase que sona com "fot ta mare Comitè Central del Partit (Comunista)".

Al començament del vídeo, els subtítols indiquen que l'artista canta la versió infantil de Cao Ni Ma "d'acord amb la petició d'un dels donants... malgrat que no recorda gaire bé la lletra".L'artista intenta mantenir la serietat quan es posa a cantar amb la sintonia d'Els barrufets de fons.

El vídeo mostra els subtítols com si es tractés d'un karaoke: "En un lloc ampli i bell, hi havia un grup de Caonima (alpaques), són bells i intel·ligents, són indisciplinats i àgils. Viuen en llibertat

al desert de Gobi de Caonima, són forts, valents, vencen en ambients difícils". El joc de paraules contra la censura xinesa segueixen amb una "alpaca" que "es reclina", que sona d'una manera semblant a "fotre" ("cao") en xinès, o quan la cançó esmenta el "cranc de riu" ("hexie"), una altra picada d'ull dels internautes contra l'"harmonia" que proclama el president xinès, Hu Jintao.

La difusió del vídeo suposa una provocació més en l'escalada de tensions entre el dissenyador de l'estadi olímpic de Pequín i el règim xinès, que li exigeix pagar demà una quantiosa multa per una suposada evasió fiscal, que en iuans arriba als 15 milions. Els advocats d' Ai Weiwei van assenyalar ahir a Efe que ahir mateix es van personar al Buró d' Impostos per presentar una fiança de 8,4 milions de iuans (1,3 milions de dòlars), recaptats entre els simpatitzants i que li donaria dret a apel·lar la multa. Malgrat tot, els advocats i els funcionaris no van arribar a un acord, ja que aquests últims van exigir un ingrés en un compte, cosa que, segons el lletrat, Pu Zhiqiang, incompleix la llei xinesa. El Buró va rebutjar també acceptar com a garantia la vivenda de la mare de l'artista, Gao Ying, de 79 anys, també il·legal, segons Pu. Tant l'artista com els seus advocats consideren que amb aquestes accions el règim està intentant que Ai Weiwei incompleixi el pagament de la multa. Els grups en defensa dels drets humans i els dissidents veuen aquesta multa com una represàlia per l'oberta oposició de l'artista contra el règim.

Els advocats d'Ai Wewei i els funcionaris no arriben a un acord

L'artista ha informar avui que les autoritats l'estan amenaçant amb traspassar l'expedient fiscal a la policia si no paga la multa, el que podria suposar una nova detenció. Així i tot, els advocats recorden que l'empresa contra la qual pesa la multa, Fake Cultural Development, està a nom de l'esposa d' Ai Weiwei, Lu Qing, i afegeixen que les autoritats no han presentat proves sobre la suposada evasió d'impostos. Tot i aquestes irregularitats, el govern sosté que és "un fet" que Ai Weiwei ha comés delictes fiscals. Des de que l' 1 de novembre el Buró d'Impostos va donar a conèixer la multa, desenes de milers de simpatitzants de l'artista han enviat diners mitjançant transferències o a través d'Internet, o s'han personat a la casa-estudi d'Ai Weiwei al barri pequinès de Caochangdi per entregar-li aportacions en efectiu. El règim xines porta a terme des de febrer una de les seves campanyes de repressió més dura en dècades, amb l'assetjament, detenció i tortura de centenars d'activistes, intel·lectuals i advocats, per frenar qualsevol signe d'emulació de la "Primavera Àrab" al país asiàtic.

La detenció de l'artista, fill d'un venerat poeta revolucionari, es va produir després que les autoritats destruïssin l'estudi de l'artista a Xangai i de que el colpegessin quan va intentar assistir a un judici pels milers de nens morts arran de l'ensorrament d'unes escoles al terratrèmols de Sichuan el 2008.

stats