DANSA
Cultura 19/09/2012

Al Mercat, menys focs d'artifici i més sentit

La retallada de pressupost ha fet que el Mercat de les Flors aguditzi l'enginy. Presenta una temporada depurada, amb valors segurs i propostes familiars, però sobretot artistes pròxims i noves apostes.

Laura Serra
2 min
Al Mercat, menys focs d'artifici i més sentit

BARCELONA.El Mercat de les Flors disposa de la meitat de pressupost que fa tres anys, 900.000 euros per a tota la programació. I el director, Francesc Casadesús, se n'ha sortit a l'hora de confegir una programació amb sentit i coherència buscant noves aliances amb altres sales i la complicitat de les companyies. "El fet que puguem tenir artistes residents a la casa ha canviat la nostra manera de treballar", explica Casadesús. L'obertura de la fàbrica de creació del Graner els permet apadrinar artistes que després poden estrenar al Mercat. Així ha confeccionat bona part de la programació 2012-13. "No hem sortit a comprar amb el cabàs perquè no tenim el moneder ple", ha il·lustrat el director. En canvi, han tret el suc dels artistes amb qui han treballat més estretament: "Hem buscat la identitat del nostre projecte artístic. Tenim la responsabilitat de promoure la creativitat". El lema és La creativitat com a arma de resistència .

Combinar risc i públics amplis

La programació d'aquesta temporada té quatre potes molt clares i identificables. Són recorreguts perquè el públic, fins i tot el menys expert, pugui seleccionar el que més li pugui agradar. Pensat per al gran públic, ofereixen una panoràmica d'espectacles internacionals que abasta tots els estils a través de sis noms propis, com ara la Compañía Nacional de Danza, IT Dansa, el festival Ciutat Flamenco i les companyies contemporànies de primer nivell de Hofesh Shechter, Les Slovaks i l'Australian Dance Company.

La pota que més fa créixer el Mercat enguany és la programació familiar. S'ha aliat, juntament amb quatre sales més de Catalunya, amb el festival El Més Petit de Tots de Sabadell i oferirà cinc espectacles de moviment i color per a nens i nenes de 0 a 5 anys. A més, hi haurà espectacles de circ, com la premiada Companyia Eia i la portuguesa O Ultimo Momento. I companyies ja expertes en dansa per a tots els públics, com el hip-hop dels Brodas Bros, els madrilenys Caracaladanza i Nats Nus.

El Mercat, tot i tenir menys recursos, no renuncia a propostes de més risc. "És la cara més provocadora i renovadora, que no vol dir que sigui estrany ni inaccessible", avisa Casadesús. Continuaran els cicles com la multidisciplinar i performàtica Secció Irregular; el festival IDN, que juga amb la imatge i els nous mitjans audiovisuals, i el cicle de talents europeus Salmon (entre els quals hi ha diversos ballarins catalans que han fet residència al Graner).

Inauguració irregular

La inauguració de la temporada, que també servirà per celebrar el desè aniversari de l'Institut Ramon Llull, es pot inscriure en aquesta voluntat de crear nous diàlegs entre gèneres. Del 28 al 30 de setembre, Indisciplines unirà creadors com el cineasta Isaki Lacuesta amb el ballarí Cesc Gelabert, el poeta Eduard Escoffet amb el grup Bradien i el ballarí Pere Faura amb els visuals d'Aggtelek.

El Mercat defensa les relacions de continuïtat amb els artistes per ajudar-los a crear, créixer i volar, si cal a l'estranger. Alguns d'ells trauran el cap en la programació. Per exemple, companyies brillants com la Baró d'Evel Cirk Cie i La Veronal, coreògrafs com Roberto Olivan i Roser López Espinosa i talents flamencs com Rocío Molina i Rosario, La Tremendita .

stats