Cultura 03/08/2014

‘Al meu poble en diem...’, el nou test interactiu sobre llengua de l’ARA

El primer, ‘Digue’m com parles i et diré d’on ets’, ha sigut el més vist de la història del diari

Ara
4 min

BarcelonaL’ARA torna a apostar pel català en un nou joc interactiu. A Al meu poble en diem..., disponible des d’ahir a la pagina web del diari, els lectors podran participar durant tot l’agost en aquest nou joc, que els permet ser coautors d’un mapa lingüístic que permetrà assenyalar quines paraules concretes es fan servir en cada municipi de tota la geografia catalanoparlant per referir-se a diversos objectes, accions, aliments...

Aquest interactiu, dirigit per la lingüista Maria Rodríguez, dóna als lectors de l’ARA la possibilitat d’incloure en una gran base de dades els mots que fan servir per referir-se a les coses que ells mateixos elegeixin. A més, també poden afegir nous significats -o observacions a les accepcions ja escrites per altres usuaris- a les paraules que s’hagin incorporat a l’interactiu prèviament. Dues possibilitats que no n’amaguen una de tercera i molt important: el debat. Respecte de totes les paraules i definicions incorporades pels usuaris de l’interactiu, es poden fer els comentaris que creguin convenients els usuaris.

Per gaudir d’aquest interactiu no és obligatori aportar noves paraules o comentaris. Els usuaris que ho vulguin poden entrar-hi només a consultar les paraules que hagin inclòs els altres usuaris i veure com les han definit. Per fer aquesta consulta podran accedir a través de la llista de pobles o de la de paraules, que podran ordenar-se per ordre alfabètic o segons el camp semàntic.

Usuaris i també autors

Aquest nou interactiu de l’ARA suposa un pas més a l’hora de donar veu als lectors de la web, ja que a banda de centrar-se en un tema que els interessa tant com la llengua els deixa que siguin ells els autors del mapa que en resulti. El test interactiu, que no té pretensions acadèmiques, té per objectiu reflectir la riquesa de l’idioma, que s’estén per Catalunya, el País Valencià, les illes Balears, la Franja, la Catalunya Nord i l’Alguer. Per això és de gran importància el fet que els usuaris, que consulten l’ARA des de tots els punts on es parla català, s’uneixin a l’experiència participativa d’aquest nou interactiu.

Però aquesta pluralitat no només quedarà plasmada en una versió online de l’interactiu, ja que cada dia, a partir de demà, arribarà a l’edició en paper un comentari sobre una selecció de paraules aportades: una tria que farà Esperança Sierra, lingüista i correctora. A la pàgina 17 de l’Ara Estiu, hi trobareu tres paraules analitzades des del seu punt de vista d’especialista, atenent a qüestions com per exemple l’origen geogràfic i l’etimològic.

Al meu poble en diem... l’ha elaborat l’equip d’interactius de l’ARA, coordinat per la periodista Francina Bosch, la desenvolupadora web Idoia Longan i el dissenyador gràfic Ricard Marfà. Segueix la línia encetada per l’anterior, que s’ha convertit en el més vist de la història de la web de l’ARA.

Digue’m com parles i et diré d’on ets, publicat el 22 de juliol, ja ha superat les 360.000 visites, de les quals 165.000 han sigut d’usuaris que han completat les respostes a les 20 preguntes. Aquestes xifres marquen el nou rècord de l’Ara.cat. Digue’m com parles i et diré d’on ets s’ha convertit en el contingut més vist de la història de l’ARA, que va arrencar la mitjanit del 27 al 28 de novembre del 2010.

Rècord de visites i de temps

Fins ara, el més vist era la notícia amb la qual es va fer el seguiment dels preparatius de la Via Catalana, amb què s’anava informant dels trams que s’anaven omplint i d’on quedaven places buides. Aquella notícia va ser actualitzada cada dia -inclòs el mateix 11 de setembre, un dels dies de l’any amb més visites a la web- durant tres setmanes. En tot aquell període va aconseguir 280.353 visites. Una xifra que el test dialectal va superar en sis dies.

Aquesta reacció reflecteix, una vegada més, l’enorme interès dels catalanoparlants per la seva llengua, que es manifesta en la gran quantitat de visites que reben sempre les notícies que hi fan referència. Això ha motivat l’ARA a produir noves informacions, reportatges i jocs que contribueixin a la difusió del català.

Ara mateix, també dins dels continguts especials que l’ARA ha engegat per a l’estiu, es pot trobar un especial en què personatges de diversos àmbits de la societat i altres lectors de l’ARA expliquen com van aprendre català quan no s’ensenyava a l’escola. Fins ara ja hi han participat personalitats com la cantant Marina Rossell, el dibuixant Picanyol, l’escriptora Isabel-Clara Simó i el filòsof Xavier Rubert de Ventós, entre altres.

A banda d’aquesta iniciativa, de dilluns a dijous un concurs permet posar a prova els nostres coneixements de llengua. Els participants poden guanyar un ordinador portàtil al final de l’estiu.

stats