MÚSICA
Cultura 18/05/2012

Alberto Guijarro: "La Generalitat podria treure més rendiment del Primavera Pro"

Referent "En dos anys el Primavera Pro s'ha convertit en la segona fira professional d'Europa en el sector de la música independent, just després de l'Eurosonic Noorderslag holandesa"

X.c.
2 min
Alberto Guijarro a la Sala Apolo, un dels centres neuràlgics de l'organització del festival.

Alberto Guijarro, el codirector del Primavera Sound, aposta per la consolidació de la fira professional, que aquest any dobla la seva activitat i el nombre de participants.

Per què un Primavera Pro?

Ens ho demanava el mateix festival. Des que vam iniciar la col·laboració amb la web musical Pitchfork van començar a venir al Primavera Sound molts representants de festivals, sales de concerts i discogràfiques de fora. I els promotors d'aquí, com Doctor Music i Producciones Animadas, rebien moltes visites professionals durant el festival. Tothom aprofitava el Primavera per trobar-se. Per això ens van engrescar amb una programació professional i vam començar a pensar a introduir-hi continguts amb conferències i debats.

Quin canvi hi ha respecte a l'edició de l'any passat?

Hem doblat el nombre d'activitats i el d'associacions. Per exemple, venen Impala, que representa les companyies europees de música independent, i Yourope, l'associació europea de festivals. També hi ha companyies com Music Export Norway, que aprofiten el festival per celebrar la seva cimera anual de negocis a Barcelona. En dos anys el Primavera Pro s'ha convertit en la segona fira professional d'Europa en el sector de la música independent, just després de l'Eurosonic Noorderslag holandesa.

D'on vénen els professionals?

El 50% dels participants són d'Espanya. I el 38% del Regne Unit, la qual cosa és molt curiosa, perquè els britànics es mouen poc fora del seu país.

Com s'han dissenyat les conferències d'aquest any?

Primer hem volgut donar veu als artistes. A la fira South by Southwest d'Austin, per exemple, només dediquen un dia a un artista tòtem, que aquest any ha sigut Bruce Springsteen. Creiem que l'artista, que és la matèria primera , necessita més presència perquè expliqui la seva experiència en aspectes professionals. També hi haurà xerrades sobre el futur dels festivals i dels esdeveniments musicals i sobre la relació amb els patrocinadors.

¿El públic podrà seguir les activitats de la fira?

Només els que tinguin l'entrada professional. Tenim al cap algun sistema per seguir les conferències online , però aquest any encara no ho podem fer.

La Generalitat, a través del departament de Cultura, aporta 175.000 euros al festival que són només per a la fira.

És un acord de tres anys perquè la fira creixi.

Com és la sintonia amb el departament de Cultura?

És bona, però jo crec que poden treure més rendiment del Primavera Pro. Portar grups catalans a fires com The Great Escape de Brighton és important, però podrien aprofitar més la fira del Primavera, perquè hi vénen més de 700 professionals de fora.

stats