Cinema
Cultura 16/07/2012

Ángel Sala creu que la "lamentable" pujada de l'IVA és un "cop dur al sector cinematogràfic"

El director del festival de Sitges considera que provocarà una onada de desercions de públic i del cinema més arriscat

Acn
2 min

BarcelonaEl director del Festival de Sitges, Ángel Sala, ha considerat "lamentable" l'increment de l'IVA del govern espanyol al sector cultural i l'ha titllat de "cop dur al sector cinematogràfic" i també al teatral. En una nota al seu blog, Sala ha manifestat que en aquests moments l'exhibició cinematogràfica es troba en un punt "d'inflexió crucial i un moment de crisi d'espectadors", que havia produït una esquerda important al llarg d'aquest any. "L'aplicació d'un IVA fora de tota lògica al sector de l'exhibició provocarà una nova onada de desercions de les nostres sales, amb una baixada sistemàtica en la recaptació de tot tipus de productes", ha assenyalat.

Segons Sala, les grans superproduccions "seguiran el seu descens vertiginós en territori espanyol i provocaran una gran desconfiança de Hollywood cap a la viabilitat del mercat espanyol". De fet, ha considerat que això "no es traduirà en compensacions sinó en retallades i limitacions en un territori que ha deixat de ser rendible". Ha augurat que tot portarà a l'extinció del suport d'algunes 'majors' a la distribució de productes espanyols de qualitat i comercialment viables.

Així mateix, ha recalcat que "el negoci de la distribució empitjorarà, ja que sorgirà pànic al risc per part de companyies independents que ja ajusten marcadament las seves apostes". "Pocs s'atreviran a estrenar l'anomenat cine d'autor, però fins i tot les propostes d'èxit en aquest moment com certes produccions europees o independents es poden veure perjudicades pel deteriorament del poder adquisitiu d'aquest espectador potencial", ha apuntat. En aquest sentit, ha considerat que el mapa de distribució a l'estat espanyol es convertirà en un erm, allunyat de les tendències cinematogràfiques a seguir. "Si a això li sumem el rebuig de distribuïdors i sobretot exhibidors a noves formes de veure cine la possibilitat de veure'n a Espanya en condicions legals disminuirà", ha assegurat.

stats