DIA DE LA DONA
Cultura 08/03/2011

Annie Lennox demana a les dones que despertin per combatre les injustícies

L'excantant d'Eurythmics ha agrupat sota EQUALS diverses organitzacions humanitàries que reclamen la igualtat d'oportunitats, especialment per a les dones africanes de països en vies de desenvolupament

Efe
3 min
Annie Lennox demana igualtat per a totes les dones

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Cada vegada més abocada a la seva faceta d'activista, la cantant Annie Lennox ha instat les dones a "despertar" i "actuar" per transformar un sistema de valors que no protegeix els drets humans de milions de mares i nenes que lluiten diàriament per sobreviure als països subdesenvolupats. Lennox ha fet servir la seva popularitat per agrupar, sota el nom d'EQUAL, diverses organitzacions humanitàries que tenen com a projecte comú reclamar un món més just. "Com a dona i mare de dues filles, tinc un interès en el benestar de les dones no només al món occidental, on ens queda tant per aconseguir quant a igualtat d'oportunitats, sinó per aquelles que viuen en l'anomenat Tercer Món", afirma l'excomponent d'Eurythmics.

Des que un viatge a Àfrica el 2003 la va fer replantejar-se la seva visió del món, aquesta ambaixadora de l'organització humanitària Oxfam s'ha mostrat infatigable a l'hora de prestar la seva imatge i el seu temps per tractar de redreçar un món que considera plagat de desigualtats. A Lennox, de 56 anys, cada vegada l'angoixa més la situació que pateixen les dones africanes, "desproveïdes de drets i exposades a una infinitat de riscos i perills en la seva vida diària".

El seu objectiu és sacsejar les consciències, en particular, de les dones de països "plens de recursos" perquè s'impliquin i "adoptin mesures" amb les quals es pugui aconseguir "un canvi en el sistema de valors". "Dels meus viatges i les meves experiències per Àfrica, he vist de forma molt directa com és la vida de dones que tenen tan pocs drets, que busquen la supervivència diària i que estan exposades a tants perills i abusos", recorda l'artista.

Amb una sèrie d'actes que se celebraran aquesta setmana al Regne Unit, la cantant anima les dones a "actuar" i reivindica i enalteix el terme feminisme "sense excloure els homes" per "exigir drets". "Vivim en una era d'informació i si les dones d'Occident poguessin ser més conscients de les diferències que existeixen pel que fa a altres dones que estan en llocs en vies de desenvolupament, potser començaríem a despertar", observa l'artista d'Aberdeen.

En el cas del Pròxim Orient, i en relació amb les darreres tensions polítiques que han sacsejat països com Egipte, Tunísia i Líbia, Lennox pensa que és "difícil" que aquestes revoltes socials serveixin d'oportunitat perquè les dones aconsegueixin, alhora, un canvi social –"tant de bo"– a causa d'"a aquests fonamentalismes extrems i el fet que encara hi hagi dones portant burca sense dret a educació". "No tinc res en contra que les dones portin vel però arriba un moment en què es converteix en alguna cosa realment denigrant: que no els donin oportunitats, que no puguin conduir, o que no sàpiguen llegir o escriure és absurd", lamenta. La cantant va voler emfatitzar que no és "antiislàmica" ni "anti res".

Actualment les tasques com a activista de Lennox comencen a "superar" les artístiques. Ho atribueix, en part, al procés que implica "fer-se gran", així com al fet d'haver adquirit "diferents perspectives del món". Durant els viatges amb The Circle –organització de dones artistes que presten el seu suport a altres que viuen en països necessitats–, Lennox ha experimentat l'"impacte" que li han deixat alguns dels "esglaiadors" testimonis que s'ha endut de països com Malawi. Allà, diu, "les històries de violacions violentes a dones i nens són indescriptibles". Contemplar "això que sembla un malson i que és real" ha fet que apreciï les coses a què el món occidental té accés de manera automàtica, "com l'aigua neta, el dret a la sanitat, l'electricitat, els serveis, el vot i la llibertat d'expressió". Totes elles, diu, són "part" de la seva vida encara que ara entén "que hi ha milions de persones que no les tenen".

stats