DRETS D'AUTOR
Cultura 28/04/2012

Antón Reixa: "Compartim la rotunditat de liquidar el passat"

La decisió dels socis de la SGAE és inequívoca: volen liquidar el passat. Aunir, la llista que encapçalava Antón Reixa, va ser la més votada en unes eleccions a la junta directiva que castiguen el continuisme.

Xavier Cervantes
2 min
Antón Reixa, ahir a la Corunya, després de rebre la confirmació del bon resultat obtingut a les eleccions.

BARCELONA.Refundar és el verb que més han pronunciat els candidats a la junta directiva de la Societat General d'Autors i Editors. Refundar per liquidar el passat i espantar el fantasma de l'escàndol. Calia un canvi de cicle genuí per oblidar Teddy Bautista. Els socis de la SGAE també ho han entès així, si més no els 3.884 que van votar dijous, d'un cens total de 21.129. Havien de triar els membres de la junta directiva, però sobretot havien de decidir què volien ser com a autors.

"Comença una nova SGAE", va dir ahir a l'ARA Antón Reixa després de saber que la llista que encapçalava havia sigut la més votada. Autor@s x la Refundación (Aunir) tindrà 14 representants a la junta, i el 8 de maig Reixa serà proclamat president de la SGAE si fructifiquen els pactes. "El resultat és bo perquè no hi ha ni fragmentació ni una majoria absoluta. És un bon escenari per refundar la SGAE", explica Reixa sobre la composició d'una junta que completen nou representats de De Otra Manera -la llista de José Miguel Fernández Sastrón-, sis d'Autores Más Que Nunca -la de Jaume Sisa-, un de Centrados -la d'Iván García-Pelayo- i Miguel Ríos, que es presentava de manera individual. Els vuit membres que falten per arribar als 39 corresponen als editors musicals.

Legitimat per ser president

Reixa se sent "legitimat" per presidir la SGAE perquè Aunir ha aconseguit representants en els tres col·legis que agrupen els autors: Gran Dret (arts escèniques), Petit Dret (compositors i lletristes) i Obres Audiovisuals, tot i que Fernández Sastrón té més membres entre els compositors. "Posarem en valor que la SGAE és interdisciplinària", diu Reixa.

La necessitat de pactar no preocupa el músic i cineasta gallec, perquè "la transversalitat és una bona base per teixir acords" i perquè els components de la junta comparteixen "la rotunditat de liquidar el passat". Fernández Sastrón, que en les anterior eleccions es va presentar com a oposició a Teddy Bautista, ja ha assegurat que "no serà difícil" arribar a acords perquè el més important del resultat és "el que no hi ha entrat". Les eleccions han castigat especialment les candidatures continuistes, com ara la de Caco Senante (No Estamos Tan Mal).

El camí cap a la descentralització

La descentralització de la SGAE, un dels arguments electorals d'Aunir, serà una de les prioritats de l'agenda de Reixa. Enric Gomà, un dels representants d'Aunir que formarà part de la junta, confirma ara que és "el començament d'una SGAE menys centralitzada, amb més atenció per a les cultures i les llengües de l'Estat i amb més capacitat de decisió per a les seus de fora de Madrid". Gomà assegura que treballaran "per potenciar la cultura de cada territori, que en definitiva és en benefici dels autors catalans, pel que fa a Catalunya, i per a tota la societat catalana".

Reixa, que definia Aunir com "la candidatura perifèrica", considera que la descentralització contribuirà que la SGAE sigui "més transparent i més pròxima". "Això farà que el soci s'hi pugui identificar més bé", diu Reixa.

stats