MÚSICA
Cultura 23/06/2012

Antònia Font presentarà el nou disc al Mercat de Música Viva

El Mercat de Música Viva de Vic ha presentat el cartell. Del 12 al 16 de setembre hi actuaran gairebé setanta propostes programades per trobar comprador. D'Antònia Font a Mates Mates o Mayte Martín.

Laura Serra
2 min

BARCELONA.El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) té dues cares: el dia i la nit, la professional i la festiva. Al capvespre la ciutat s'omple de concerts i de gent a tots els racons, perquè en l'oferta de la programació oficial -que en aquesta edició presentarà una setantena de propostes- s'hi suma la programació off dels festivals Diversons, Sona 9 i InVICtro. La plaça Major es convertirà del 12 al 16 de setembre en un macroescenari on actuaran, enguany, Els Catarres, L.A. i Love of Lesbian (divendres) i Txarango, El Puchero del Hortelano i La Pegatina (dissabte). Al Sucre s'hi programaran tres nits temàtiques amb música electrònica, urbana o dance (Guillamino, We Are Standard, Gertrudis, Mo'Horizons, Little Pepe, Dorian).

A aquests grups que podrien formar part d'un festival de música estàndard, gratuït i per a tots els públics, cal afegir-hi les propostes que ha seleccionat la direcció pensant en els professionals: per propiciar la compravenda de produccions musicals. Per això és un mercat: es tracta de generar negoci. "Volem ser eficients de cara a les agències, els mànagers i els professionals -deia el director, Marc Lloret-, donar resposta a les seves necessitats". El MMVV té l'encàrrec "de ser útil al sector", recalcava ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Descobriments singulars

El Mercat de Música Viva de Vic ha anat arraconant l'etiqueta que l'associava a la world music i la fusió per obrir-se a una visió renovada i transversal de la música moderna, de la mà de Lloret (teclista de Mishima). La programació està pensada per fer lluir el talent dels músics catalans i per presentar al circuit català i estatal propostes estrangeres que poden funcionar comercialment.

D'entre els grups d'aquí que hi actuaran hi ha un bon grapat d'estrenes. La més sonada serà la presentació del nou disc d'Antònia Font, un CD i una posada en escena "peculiar", va dir Lloret. El flamenc de Mayte Martín inaugurarà el festival, on presentaran disc grups com Maria Rodés, Raydibaum, Zenet, Kejaleo, Astrio, Prats i Sergi Sirvent Octopussy Cats i el Minimúsica.

A més, el Mercat donarà suport a dues produccions que prometen barreges espectaculars. D'una banda, el quartet de corda del Col·lectiu Brossa amb els MC del grup de hip-hop Falsalarma i el contratenor Jordi Domènech. De l'altra, el Rèquiem que faran conjuntament Raül Fernández i Enric Montefusco (és a dir, Refree i Standstill) amb una coral de 25 persones i cinc solistes.

El festival també vol servir de trampolí per a propostes interessants i poc conegudes com la de Reynaldo & Clara, Mates Mates, Fira Fem, Amatria, Vrak Trio i Maïa Vidal. I, per acabar, hi ha un bloc d'estrenes internacionals com el basc Petti; el flamenc fusió de la valenciana La Negra; els canaris GAF; Jonston, de Madrid; els argentins Escalandrum, que homenatjaran Piazzola; els nord-americans Rebecca Gates i Ted Leo, i el nou fado de Lula Pena.

De dia el Mercat canvia de cara: 750 professionals acreditats converteixen l'espai firal MVLab en epicentre del sector musical: s'hi fan presentacions, speed meetings , concerts, xerrades i assemblees sectorials. El premi Puig-Porret (dotat amb 10.000 euros) canviarà d'orientació i en comptes de reconèixer un treball publicat, premiarà un projecte d'espectacle musical que passarà pel Mercat l'any vinent.

stats