MÚSICA
Cultura 25/07/2012

La música en caiguda lliure

L'assistència de públic a concerts descendeix un 28% i el nombre de concerts es redueixen en un 12,8%. Les úniques dades optimistes són les dels grans festivals que creixen en un 47,5% d'espectadors.

Sílvia Marimon
2 min

BarcelonaLa música trontolla amb la crisi i el sector musical no és gaire optimista pel que fa al futur. Gestors, associacions, promotors i músics preveuen que el proper any, l'Anuari de la Musica, que impulsa el Grup Enderrock i l'Associació Professsional de Representants, Promotors i Manàgers de Catalunya (ARC), presenti una situació dramàtica. "L'augment de l'IVA serà una catàstrofe, haurem de fer servir una gran inventiva si no volem que les properes dades no siguin catastròfiques", ha assenyalat la gerent de l'Associació de Sales de Concert de Catalunya, Carme Zapata.

Les dades que avui ha donat a conèixer l'ARC i Enderrock constaten la caiguda lliure de la música: ha disminuït la contractació, s'han reduït el nombre de concerts, hi ha menys públic, i a tot això s'hi ha de sumar la morositat institucional i les retallades. Si el 2010 el nombre d'espectadors als concerts va superar els 10 milions, el 2011 la xifra s'ha reduït a 7,5 milions. La morositat de les institucions públiques, en vies de solució gràcies a un crèdit amb interessos del govern espanyol, l'any passat va arribar els 2,5 milions d'euros. Les retallades són l'altre front: han caigut un 9,2%. Malgrat tot, hi ha també dades positives. Cites multitudinàries com el Festival europeu de reggae, Rototom Sunplash, que es celebra a Benicàssim, el Festival de pop-rock Arenal Sound de Burriana, el Primavera Sound, el Sònar o el Montjuïc de Nit, fan pujar les estadístiques. Segons l'Anuari de la Música, els principals festivals dels Països Catalans augmenten un considerable 47,5% pel que fa al públic respecte el 2010, tot i que només creixen en un 8,8% de pressupost.

Les discogràfiques catalanes també escapen de la crisi: han incrementat un 5% la facturació i hi ha hagut 11 produccions que han fet disc d'or. El disc de la Marató, Manolo García, Sergio Dalma, Manel i Sopa de Cabra encapçalen el rànquing dels més venuts.

stats