CINEMA
Cultura 12/09/2012

Arrenca una nova cursa per l'Oscar

Comença oficialment la temporada de premis. L'acadèmia espanyola va designar ahir els finalistes entre els quals sortirà un nou candidat als Oscars: El artista y la modelo, Blancanieves i Grupo 7.

Xavi Serra
2 min
Aida Folch fa de model d'un escultor octogenari a El artista i la modelo.

BARCELONA.Ja es perfila el relleu de Pa negre com a representant de l'acadèmia espanyola del cinema en la cursa dels Oscars. Ahir es van anunciar els tres finalistes de la preselecció del candidat que lluitarà per una nominació en la categoria de millor pel·lícula en llengua no anglesa. Són El artista y la modelo , de Fernando Trueba; Blancanieves , de Pablo Berger, i Grupo 7 , d'Alberto Rodríguez. En un any sense nous títols de Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar, Isabel Coixet o Icíar Bollaín, els resultats s'han ajustat força a les apostes que circulaven.

Blancanieves és un projecte de llarga gestació dirigit pel bilbaí Pablo Berger: una versió muda i en blanc i negre del famós conte dels germans Grimm en què Maribel Verdú interpreta la reina malvada. Amb l'homenatge cinèfil com a leitmotiv, Berger ha reinventat l'imaginari de la Blancaneus situant-la en el món del toreig. La pel·lícula, que competirà en el pròxim Festival de Sant Sebastià, va ser rebuda dilluns amb una gran ovació al Festival de Toronto, en què crítics de renom com Roger Ebert l'han elogiat comparant-la amb The artist . Amb participació de la productora catalana Arcadia Motion Pictures, el film s'estrenarà el 28 de setembre, però dos dies abans es projectarà al Liceu amb l'acompanyament en viu de la Sinfonietta Monteolvido i la veu de Sílvia Pérez Cruz, revivint l'esperit de l'era daurada del cinema mut.

Aida Folch, refugiada i model

El artista i la modelo també s'estrenarà el 28 de setembre i competirà a Sant Sebastià. El nou film de Trueba relata la trobada a la França ocupada pels nazis entre un escultor octogenari (Jean Rochefort) i una jove refugiada catalana de la Guerra Civil (Aida Folch), que li fa de model. En blanc i negre i en francès, aquesta meditació sobre la creació artística destaca per les interpretacions de Rochefort i Folch i per l'esplèndid guió de Jean-Claude Carriere, col·laborador habitual de Buñuel.

Enfrontat a un guanyador de l'Oscar com Trueba i a la bona premsa internacional de Blancanieves , el thriller policial Grupo 7 no sembla tenir gaires oportunitats. El guanyador, però, no se sabrà fins que l'Acadèmia anunciï la pel·lícula escollida, el pròxim 27 de setembre.

stats