Cultura 16/09/2016

Art urbà que neix de la brossa a les ribes del Ter

El Milestone mostra obres d’Eltono i Nuria Mora

Josep Pastells
2 min
L’artista Pastel treballant en un mural del barri de la Font de la Pólvora.

GironaPots, ciment, canyes, plàstics i altres materials trobats al Ter o a la seva vora són els materials utilitzats per Nuria Mora i Xavier Eltono en una de les propostes més originals de la cinquena edició del festival Milestone Project, que es va iniciar divendres passat a Girona i s’allargarà fins demà. “Tot ho hem tret del riu”, explica Mora abans de comentar que les quinze escultures creades a tocar del pont de la Barca, que incorporen penells i es mouen amb el corrent del Ter, “són instal·lacions cinètiques dissenyades per dialogar amb l’entorn orgànic”. “Volem jugar amb elements que funcionin tota l’estona, de manera que els espectadors sempre vegin alguna cosa diferent”, comenta Eltono. “Les turbines que hi hem posat suggereixen moviment, un ball entre les diferents escultures”, afegeix. Podrien haver optat per pintar els murs del pont o crear algun element fix, però han preferit interactuar amb el riu. Si puja l’aigua, els muntatges desapareixeran de seguida, però si no hi ha cap crescuda important ni hi intervé cap brètol, podrien aguantar dos o tres mesos, calculen els artistes.

Molt a prop del Ter, al darrere de l’Hospital Trueta, Pelucas canvia radicalment l’aspecte de la depuradora. Proveït amb un esprai, omple de colors una estructura que fins ara presentava un aspecte descuidat. “Té una feinada terrible i necessita un ajudant. Tot i que el Milestone acaba dissabte, ell s’hi estarà més dies”, destaca Nacho Moltó, un dels directors del festival. El festival Milestone preveia una altra obra de caràcter fluvial, però la intervenció de SPY a la plaça de Catalunya, una cascada artificial a l’Onyar, no ha acabat fructificant perquè les fortes tempestes dels últims dies impedien garantir la seguretat de la instal·lació.

Benjamin a la Creueta

El Parc Científic i Tecnològic de la UdG, situat a la Creueta, acull una altra actuació singular: Anna Taratiel aprofundeix en el concepte de l’aura a l’art del pensador alemany Walter Benjamin i crea una sèrie de figures geomètriques -blaves, blanques i verdes- en un mur on abans només hi havia el gris del formigó. “La modernitat de l’espai li juga molt a favor”, opina l’altre director del festival, Xavi Masó. “M’agrada molt treballar amb l’entorn, crear una peça homogènia jugant amb arquitectura i els colors”, afirma Taratiel, que completarà l’obra amb pintura a l’òxid. “M’interessa treballar molt l’ànima de l’obra, que sigui una peça única per a aquest espai”, aclareix.

Una de les obres de més gran format de l’edició d’aquest any és la que du a terme Nano 4841 en una paret de 35 x 10 metres de l’IES Narcís Xifra del Pont Major. Blau, vermell i marró predominen en una composició de formes rectes i rodones. “Té molt de color, quasi sembla llatina”, apunta Moltó. Segons ell, Nano 4841 “experimenta amb una representació menys figurativa i una mica més abstracta del que acostuma a fer, una mica en la línia dels participants del Milestone d’aquest any”.

Un altre dels protagonistes destacats del festival, que reuneix alguns dels millors artistes d’art urbà del moment, és 3ttman, que dibuixa emoticones en rajoles del passeig Canalejas i la Gran Via. A més, Luce omple amb el seu imaginari particular una paret del pavelló de Sarrià de Ter.

stats