Art
Cultura 12/05/2012

Cultura restaura dues marededéus romàniques del Centre Excursionista de Catalunya

La intervenció ha inclòs la fixació de la policromia, la consolidació de la fusta del suport i la neteja de la capa pictòrica

Acn
2 min

BarcelonaEl Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha finalitzat la restauració de dues marededéus romàniques que formen part del Fons d'Art del Centre Excursionista de Catalunya (CEC). Les dues talles de fusta policromada, que daten del segle XIII i que representen la Mare de Déu entronitzada, tornaran a ser exposades en breu a la seu del CEC a Barcelona. Els treballs de conservació-restauració han durat cinc mesos i han inclòs la fixació general de la policromia, la consolidació del suport de fusta, la neteja de la capa pictòrica amb l'eliminació de repintades grolleres i la reintegració cromàtica de les petites llacunes.

Una talla, procedent de Terrassa

Una de les escultures, amb unes mides de 60 x 18 cm, presenta diverses mutilacions que afecten mans, avantbraços i cames, i li manca l'infant Jesús. La talla conserva restes de policromia a la vestimenta. Pel que fa a la seva procedència, se sap que prové del Vallès Occidental, de prop de Terrassa. L'altra talla, de 60 x 32 cm, està més completa tant pel que fa a volum, com per l'estat de conservació de la policromia. Amb la mà dreta subjecta la bola del món i a la mà esquerra sosté el nen. L'infant agafa un llibre amb la seva mà esquerra i li manquen els peus. Quant a la procedència, en aquest cas només es pot assegurar que és catalana.

Un fons de 1.500 obres del segle I al XX

Amb la restauració d'aquestes dues peces s'inicia un procés per documentar i restaurar una part del fons del CEC, que abasta unes 1.500 obres d'èpoques diverses (segles I al XX), atenent als criteris de vàlua, antiguitat, dificultat tècnica d'intervenció, etcètera. S'han seleccionat aquestes dues marededéus per començar aquest projecte de preservació cultural perquè són dues de les peces més valuoses del patrimoni del CEC. Algunes de les peces s'han obtingut per via de l'adquisició i d'altres per via de la donació per part de personatges o institucions. També n'han obtingut per via del rescat, ja fossin obres abandonades, desprotegides o que corrien risc de destrucció.

stats