Cultura 07/06/2011

De què fa olor un Barceló?

L'olfacte és el sorprenent punt de partida de l'exposició de l'Arts Santa Mònica 'Olor Color. Química, art i pedagogia', formada per 88 obres de la col·lecció del perfumista Ernesto Ventós.

Redacció
1 min
Étude pour la neige rouge, de Jaume Plensa

BarcelonaDe la mateixa manera que els químics tenen una taula periòdica d'elements, o els dissenyadors el Pantone, els perfumistes treballen amb una taula universal de famílies d'olors, que contenen, cadascuna d'elles, diverses notes olfactives. Per primera vegada, l'Arts Santa Mònica exposa una selecció de la col·lecció d'art del perfumista Ernest Ventós a partir d'aquestes notes olfatives. La mostra s'inscriu en el cicle temàtic dedicat a la "realitat", de l'Arts Santa Mònica, i és en certa manera una continuació de l'exposició 'Suggestions Olfactives' estrenada a la Fundació Miró el 1979, que marca el naixement de la col·lecció 'olor Visual', tal i com Joan Brossa va anomenar la col·lecció de Ventós.

L'exposició està composta per 88 obres d'artistes com Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Miquel Barceló, Jaume Plensa, Frederic Amat, Antoni Llena i Eduardo Chillida, i també de destacats artistes internacionals com Christo. Al costat d'algunes d'aquestes obres, hi ha flascons amb essències per a que l'espectador pugui olorar per ell mateix les notes olfactives a les quals les obres han estat associades. El resultat és un passeig sorprenent per un conjunt de propostes ben divers on coincideixen pintura, fotografia, projeccions, objectes o escultura. Cristina Agápito, conservadora de la col·lecció i comissària de l'exposició –va supervisar la selecció prèvia de Ventós– va matisar que aquesta mostra vol apropar-se a l'art des d'un altre punt de vista, o el que és el mateix, des d'un altre sentit. "Vivim amb l'olfacte, però no li fem cas i ens perdem molts matisos que algú com Ventós té la sort de poder-ne gaudir", va declarar.

stats