Cultura 19/01/2011

La hisenda francesa reclama 203.000 euros al dibuixant d'Astèrix

Els seveis fiscals francesos només el consideren com a dibuixant, no com a creador del famós personatge.

Redacció
1 min

BarcelonaLa hisenda francesa reclama 203.000 euros a Albert Uderzo, el famós dibuixant que el 1956 va crear Astèrix amb el desaparegut René Goscinny.

Els serveis fiscals francesos, informa EFE, que el tenen registrat simplement com a il·lustrador, consideren que Uderzo no és el creador del gal irreductible, condició que atorguen exclusivament a Goscinny. El dibuixant havia declarat aquests beneficis, ja que es considerava el creador del personatge, però la hisenda francesa només atorga aquesta condició als autors dels textos, no als dibuixants. Aleshores, la categoria d'il·lustrador eximeix Uderzo de la desgravació d'un 10% dels drets d'autor que ha rebut per les 24 aventures d'Astèrix.

Per Uderzo, aquest fet suposa “una injustícia i un escàndol” perquè malgrat que es reconeix que ell era el dibuixant i el seu company el guionista, recorda que al contracte tots dos constaven com a creadors d'Astèrix. I segons ha declarat al diari Le Parisien, va ser ell mateix qui va suggerir la creació del personatge d'Idèfix, el gos que acompanya Obèlix des de la desena entrega de la col·lecció.

Més enllà d'un afer de diners, a Uderzo, que assegura no haver tingut mai la sensació d'estafar hisenda i que ha passat sense incidències tres controls en els darrers anys, el que més el preocupa és no ser considerat com a coautor d'un personatge que li ha donat fama mundial. Com a prova, les aventures publicades després des de la mort de Goscinny només porten el seu nom. Ha anunciat, a més, que lluitarà per guanyar aquesta batalla.

stats