Cultura 18/01/2011

Les tisores de la crisi encara no arriben al BCNegra

Les jornades literàries programen una trentena d'actes, entre els quals destaca la visita del jutge Baltasar Garzón i la creació de diversos menús negres per part de mitja dotzena de restaurants

Efe
3 min
Cartell de la setena edició de les jornades

BARCELONAMés de cinquanta autors espanyols i estrangers participaran en la VII edició del festival de novel·la negra de Barcelona BCNegra, que se celebrarà del 31 de gener al 5 de febrer i que comptarà amb el jutge Baltasar Garzón com un dels convidats més destacats.

Durant els sis dies que durarà el festival s'han programat més de 30 activitats entre taules rodones, lectures, exposicions, converses, tallers i gastronomia amb la novel·la negra com a teló de fons.

Un total de 26 editorials participen aquest any en el BCNegra: Alba, Algaida, Almuzara, Alrevés, Ariel, Columna, Ediciones B, Debat, Debolsillo, Destino, Duomo, Edebé, Empúries, Erein Argilatxea, Grijalbo, Maeva, La Magrana, Martínez Roca, Planeta, Mondadori, Pàmies, RBA, Roca, Seix Barral, Siruela i Viceversa.

Segons ha explicat avui el comissari de la setmana negra barcelonina, Paco Camarasa, per primera vegada el món de la gastronomia entrarà de ple en el programa del BCNegra, amb sis restaurants i nou cocteleries que proposaran una degustació de menús i còctels inspirats en autors o personatges del gènere.

Un dels actes estrella d'aquesta edició serà la conversa que mantindran el jutge Baltasar Garzón, l'exfiscal José María Mena i el periodista José Martí Gómez al gòtic Saló de Cent de l'Ajuntament sobre el crim organitzat i els poders polítics i econòmics.

En un altre dels actes centrals del festival, l'escriptor barceloní Andreu Martín rebrà el premi Pepe Carvalho, que en edicions anteriors van guanyar Francisco González Ledesma, Henning Mankell, P.D. James, Michael Connelly i Ian Rankin.

El mateix Andreu Martín ha proposat un joc en el qual és víctima d'un suposat segrest i, per rescatar-lo, el públic ha d'interpretar onze pistes proporcionades en codi QR i distribuïdes pel casc antic barceloní, una espècie de codi de barres que es pot llegir amb un mòbil d'última generació i que proporciona una direcció de pàgina web.

"Descobrirem la Kriminalroman, la novel·la negra que es fa a Alemanya, de la mà de dos autors de renom d'aquell país com Zoran Drvenkar i Voker Kutscher, i també sabrem per què es mata tant a Suècia amb Mari Jungstedt i José Luis Correa", ha explicat Camarasa.

La Barcelona negra i històrica també tindrà el seu espai amb una taula rodona que aproximarà al públic els assassinats i la intriga de la Barcelona de final del segle XIX i principi del XX.

Manuel Vázquez Montalbán serà objecte d'un doble homenatge a través d'un cicle de cinema dedicat a Pepe Carvalho a la Filmoteca de Catalunya i amb la presentació del segon volum de l'obra periodística de l'autor.

A manera de preàmbul, tres dies abans de l'obertura de BCNegra, la Biblioteca Jaume Fuster acollirà l'exposició "Carbó negre", dedicada a l'escriptor Joaquim Carbó, que proposarà un recorregut per la seva obra a través de les peripècies del seu cèlebre detectiu barceloní, Felip Marlot.

El mític delinqüent Dani el Rojo, àlies el Milionari, un dels màxims exponents de la vida delictiva i carcerària de la Barcelona dels anys setanta i vuitanta, mostrarà a "Confessions d'un gàngster de Barcelona" la ciutat delictiva dels anys 60 i 70 a partir de les seves pròpies vivències.

Al programa destaquen també una sessió monogràfica dedicada als espies, una altra sobre els narradors britànics, protagonitzada per R.J. Ellory, David Peace i Craig Russell, i l'anomenada "Illes negres", que proposarà un "viatge" negre a l'arxipèlag d'Öland (sud-est de Suècia) i a l'illa de Lewis (Escòcia) de la mà de dos autors d'aquelles terres, Peter May i Johan Theorin.

En col·laboració amb la policia científica dels Mossos d'Esquadra, ha apuntat Camarasa, a la sessió "La imatge de l'assassí" el públic podrà descobrir en directe les claus de la confecció d'un retrat robot.

stats