DANSA JAPONESA CONTEMPORÀNIA
Cultura 04/11/2011

Ballar després de Fukushima

La prestigiosa companyia japonesa de dansa butoh Daraikudakan debuta al Mercat de les Flors. Paradise in the Jar Odissey 2001 arriba a Barcelona en el marc del festival Barcelona en Butoh.

Antoni Ribas Tur
2 min
Els ballarins de butoh poden treballar individualment, però l'intercanvi d'energia és important a Daraikudakan.

BARCELONA."Els ballarins de butoh acabaran reflectint el tsunami i la catàstrofe de Fukushima en les seves coreografies, encara que sigui de manera indirecta", va afirmar ahir el coreògraf Kumotaro Mukai al Mercat de les Flors. El sorgiment d'aquesta dansa fosca va estar marcat pel llançament de les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki, però els coreògrafs més joves l'han obert a noves influències al llarg de les dècades, i han expressat amb el seus moviments el dolor d'altres moments històrics. Així i tot, va matisar Mukai, el butoh "té un esperit de celebració, encara que sigui des de l'ombra" i un "ànim de rebel·lió que el manté viu".

Kumotaro Mukai ha crescut com a coreògraf al costat d'Akaji Maro, un dels degans del butoh. El 1972 va fundar la prestigiosa Daraikudakan i fa deu anys va obrir una nova línia dins la companyia perquè els seus deixebles poguessin desenvolupar els seus propis treballs. La primera obra que va veure la llum va ser de Mukai, Paradise in the Jar Odissey 2001. Amb aquesta peça arribaran dissabte i diumenge al Mercat de les Flors, en el seu esperat debut a l'Estat. A Paradise in the Jar Odissey 2001 "els ballarins interpreten viatgers que recorren l'infern i s'emporten els espectadors amb ells", va dir Kumotaro Mukai. Per a algunes escenes s'ha inspirat en els atemptats de l'11 de Setembre, i també dóna cabuda a pinzellades d'humor negre. Són nou intèrprets quasi nus que lluny d'un llenguatge corporal convencional s'expressen de manera primària.

Dairakudakan és a Barcelona amb motiu de la quarta edició del festival internacional Barcelona en Butoh, que a partir d'avui i fins al dia 13 presentarà dinou actuacions d'artistes nacionals i internacionals, en espais com el CaixaForum, la Nau Ivanow i el Museu Picasso.

stats