ART
Cultura 19/02/2016

Les històries imperdibles que saben els antiquaris

Una taula d’‘El consejero’ crida l’atenció a la Fira d’Art Modern i Antic de Barcelona

Antoni Ribas Tur
2 min
Les històries imperdibles que saben els antiquaris

BarcelonaLes càmeres estimen el president del Gremi d’Antiquaris de Catalunya, Carles Xarrié. Al Museu Marítim de Barcelona, pels passadissos de la Fira d’Art Modern i Antic de Barcelona (FAMA), explica al vol les novetats d’enguany abans d’atendre una televisió: “Ens sentim molt còmodes amb el format mitjà de la fira. Permet fer un procés de selecció dels expositors, i ells, al seu torn, han de seleccionar les peces. I això es nota. Però això no vol dir que només portem peces cares, sinó escollides”. Pel que fa a la salut del sector, Xarrié assegura, abans de marxar, que la pintura ja no té un pes absolut en l’oferta: “Estem notant una recuperació de les arts decoratives, i aquesta varietat fomenta el col·leccionisme”. En canvi, hi ha antiquaris que no volen que els filmin: “És increïble tot el que sap, llàstima que no li agradin les càmeres”, es lamentava una de les responsables de premsa assenyalant un altre dels galeristes.

Els 29 expositors d’enguany exhibeixen art tribal, pintura, mobiliari, arts decoratives i llibres de bibliòfil. 22 són catalans, 6 espanyols i un portuguès. El seu principal rival mediàtic és una taula. És peculiar perquè està feta amb un tros d’un ala d’un avió, però el que li dóna categoria és que va sortir a El conseller, amb Brad Pitt i Javier Bardem. La tenen a Miguel Arruda Antiguidades, i n’estan orgullosos. Però sembla que ho estan més d’un mirall Lluís XIV i d’una parella de miralls italians del segle XVIII.

Si es visita la fira d’antiguitats i se’n pot adquirir alguna peça, molt millor. Però si no es pot comprar, els antiquaris regalen una cosa impagable: coneixements. Com el periodista Will Gompertz , que va fer un monòleg d’art al Festival d’Edimburg, els antiquaris catalans haurien de presentar les seves peces preferides en públic a la fira i durant tot l’any. Les històries que relaten són imperdibles. Albert Martí, de Palau Antiguitats, explica que la caixa renaixentista que té a la venda la va comprar Lluís Domènech i Montaner per decorar la seva residència a Canet de Mar, el Castell de Santa Florentina. Les sis escenes bíbliques sobre coure d’escola mallorquina del segle XVIII de la Galeria Clavell & Morgades són una raresa, i Jordi Clavell en coneix tots els detalls. A més, és dels pocs que deixa els preus a la vista. Gabriel Pinós posa l’accent en un retrat de Ricard Canals, i Olga Sandoval reivindica l’obra d’un pintor i dibuixant molt popular al seu temps però avui oblidat: Manuel Feliu de Lemus.

stats