PENSAMENT
Cultura 17/05/2012

Barcelona, capital del debat entre fe i cultura

L.s.
2 min

BARCELONA.El papa Benet XVI va defensar en un discurs l'any 2009 que hi ha persones del món del pensament i la cultura "que haurien de poder entrar en relació amb el Déu veritable, encara que fos com a desconegut". Prenent aquesta idea va néixer l'any passat l'Atri dels Gentils, unes trobades internacionals d'intercanvi i diàleg entre fe i creació que celebraran la cinquena edició a Barcelona entre avui i demà. Els principals referents de la intel·lectualitat catalana -creients o no- participaran, juntament amb els cardenals Lluís Martínez Sistach i Gianfranco Ravasi, en diferents trobades per reflexionar sobre espiritualitat i humanisme. El tema escollit és Art, bellesa, transcendència .

Les jornades, organitzades pel pontifici i l'arquebisbat de Barcelona juntament amb les Facultats de Teologia i Filosofia de Catalunya i la Fundació Joan Maragall, se celebraran en espais emblemàtics. Aquest dijous s'inaugurarà l'Atri dels Gentils al MNAC. Al cim de Montjuïc, tant Ravasi com el conseller Ferran Mascarell, el crític Daniel Giralt-Miracle, el monjo i antropòleg Lluís Duch, el professor d'estètica Rafael Argullol i el cap dels Museus Vatinans, Micol Forti, conversaran sobre la comunió artística. Divendres hi haurà dues trobades. Al matí, al paranimf de la Universitat de Barcelona, hi intervindran el filòsof Francesc Torralba, el filòleg Jordi Llovet, Xavier Rubert de Ventós i Alessandro Zuccari. A la tarda, a l'Institut d'Estudis Catalans, les ponències seran de Fèlix Riera, Juan Manuel Bonet, es projectarà un film d'Albert Serra i conversaran els artistes Joan Guinjoan, Lluís Pasqual, Carme Riera i Perico Pastor.

Al vespre, a la Sagrada Família, hi haurà la celebració més multitudinària, amb unes 5.000 persones. El diàleg teològic el faran Ravasi i Sistach, i el diàleg entre poetes David Jou i Gemma Gorga. Entre d'altres, hi actuaran 625 cantaires i també la soprano Montserrat Caballé.

stats