Cinema
Cultura 17/05/2012

Barcelona acull el festival del cinema més compromès amb els drets humans

Les tortures a les presons de Bahrein o els nens robats del franquisme, dues de les 112 pel·lícules que es projectaran al Festival de Cinema i Drets Humans del 17 al 22 de maig

Acn
2 min
'Black Thursday' del director Antoni Krauze

BarcelonaEl Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, organitzat per Mirada Descoberta, té com a objectiu difonde treballs cinematogràfics que tractin la defensa dels drets humans i que sensibilitzin la població. El director del festival, Toni Navarro, creu que és "un bon moment pel cinema de drets humans ja que a la gent els toca més d'aprop". En total es projectaran 112 pel·lícules, del 17 al 22 de maig, en vuit seus de Barcelona. De les propostes, unes 100 participen en la competició dins les seccions de llargmetratges i curtmetratges.

La Filmoteca de Catalunya, Cinemes Girona, l'Institut Francès Barcelona, el Museu d'Història de Catalunya, la Fundació Casa del Tibet, l'FNAC Triangle, el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i el Palau Robert són les seus a Barcelona on es projectaran les pel·lícules. Barcelona és la seu central, però també es projecta en seus de París i Nova York durant aquests dies de forma simultània.

Entre les més de 100 obres que es projectaran, Navarro ha ressaltat el film 'The Bleeding Pearl' que es projectarà el dissabte al Museu d'Història de Catalunya. Aquest és el primer i únic document sobre les pràctiques de la tortura a les presons de Baharein (estat insular del sud-oest d'Àsia) per part del govern. Aquesta peça els va arribar als organitzadors del festival via internet i és anònima. "Mai s'havia gravat res semblant al país", ha dit, al temps que ha apuntat que "això li dóna ànims per seguir fent un festival amb aquesta repercussió".

La programació es compon d'un nombre significatiu de treballs europeus, el 70% del total del programa. El 30% restant ho integren treballs internacionals i nacionals. Entre les catalanes, hi ha 'Torneu-me el meu fill!', de Montse Armengou i Ricard Belis, un documental sobre el robatori de nens durant la dictadura franquista. L'acte inaugural té lloc dijous 17 a la nova seu de la Filmoteca de Catalunya i es projectarà, per primera vegada a l'estat espanyol, 'The Whisteblower' ('La veritat oculta'), dirigida per Larysa Kondracki.

stats