MÚSICA
Cultura 15/08/2011

Barenboim porta Beethoven a Corea en un concert per la pau

Un parc a la frontera entre Corea del Sud i del Nord ha estat l'escenari d'un concert per la pau entre tots dos països

Efe
2 min
El director i pianista argentí Daniel Barenboim

ImjingakEl director i pianista Daniel Barenboim ha agafat avui la batuta en un concert per la pau que s'ha fet a prop de la frontera que separa Corea del Sud i del Nord, amb la intenció de servir de símbol per a la reconciliació d'una nació dividida.El mestre argentí ha dirigit la West-Eastern Divan Orchestra (WEDO), formada per músics àrabs i jueus, al parc d'Imjingak, a poc quilòmetres de distància de Corea del Nord, per fer sonar la Simfonia número 9 de Ludwig van Beethoven acompanyat de la veu de la soprano sud-coreana Jo Su-mi.

En arribar dimarts passat, el director es va mostrar il·lusionat amb la iniciativa i va dir que li hauria agradat que els coreans del sud i els del nord poguessin gaudir de les notes d'una simfonia que tanca una gira de sis dies pel país asiàtic.

Imjingak, des d'on es pot veure Corea del Nord, un país gairebé aïllat del seu veí del sud, s'ha convertit en un parc temàtic sobre la pau i la unificació de totes dues Corees, separades per una guerra que va devastar el país entre el 1950 i el 1953.

Les altes temperatures i la humitat que es s'han registrat durant el concert no han impedit que el recinte estigués ple a vessar, amb diversos centenars d'assistents completament entregats a l'orquestra. Els músics han actuat dse manera distesa en contraposició a la tensió que es respira uns metres més enllà de l'indret, envoltat de torres i punts militars de vigilància.

Una de les assistents, Choi Areum, ha explicat a Efe, després del concert, que es va sentir "molt agraïda amb el mestre" per haver vingut a la península coreana, en una actuació que "té un significat profund pels dos països, perquè avancin cap a la pau i la unificació", però, ha remarcat que, "és un tema molt complex".

Avui Corea del Sud celebra el 66è aniversari de la seva independència de la colonització japonesa, tot i que després de l'alliberament, el país es va veure abocat a una guerra entre dos bàndols: ll'un, amb el suport de Rússia i la Xina i un altre amb el suport dels Estats Units i 15 nacions sota la bandera de les Nacions Unides.

stats