MÚSICA
Cultura 07/03/2012

El BarnaSants connecta Occitània i Catalunya

La música occitana és la protagonista d'aquesta setmana al festival BarnaSants. Carles Belda presentarà dissabte a Luz de Gas l'espectacle Ò.K! Brigada Internacional, que aplega músics catalans i occitans.

Xavier Cervantes
3 min
El BarnaSants connecta Occitània i Catalunya

BARCELONA.A Pere Camps, director del festival BarnaSants, li agrada "sumar de mica en mica per anar avançant". Aquesta màxima l'aplica també a l'intercanvi cultural entre Catalunya i Occitània. "Treballem perquè les dues cultures es coneguin millor", va explicar ahir a la seu de la SGAE a Barcelona, durant la presentació del cicle de concerts d'artistes occitans que aquesta setmana esquitxen la programació del festival.

Per fer més efectiva aquesta coneixença s'hi han programat els concerts de tres grups i artistes occitans: Nadau (organitzat amb el festival Tradicionàrius), Joan-Marc Leclerq i Primaël e Los del Tiwizi. I per tancar la setmana occitana, dissabte la sala Luz de Gas acollirà l'espectacle Ò.K! Brigada Internacional , protagonitzat per músics occitans i catalans i dirigit pel sabadellenc Carles Belda, que va rebre l'encàrrec del festival Sèm e Serem de Tolosa.

"Em van proposar un espectacle que servís la cançó occitana de manera festiva", explica Belda a l'ARA. Per tirar-lo endavant va recórrer al factor humà, mirant de recollir elements populars de tot Occitània, des de les Valls Occitanes (al Piemont) fins a Baiona (al País Basc), passant per Niça i la Vall d'Aran. Belda va pensar de seguida en Stefano Degioanni, del grup Lou Seriol, i Louis Pastorelli, àlies Gigi de Nissa i líder de Nux Vomica, amb els quals ja havia "cantat pels bars", literalment. Ells representen el cantó occità d'una formació en què també hi ha Joan Garriga (de La Troba Kung-Fú), Eric Herrera (de Badabadoc) i Marc Serrats (de Xerramequ Tiquis Miquis). Tots seran presents al concert de Barcelona i més endavant als festivals Sèm e Serem i a l'Estivada de Rodés.

'L'estaca' i el 'Joan petit'

Belda va elaborar un repertori que va treballar a Niça amb els altres músics, amb els quals l'acabarà de perfilar aquesta setmana a Torelló, a casa de Marc Serrats. "La selecció de les cançons s'ha fet buscant els elements que tenim en comú -explica Belda-, com ara L'estaca , de Lluís Llach, que a Occitània és una cançó popular, o Joan petit ", que en occità explica la història de l'esquarterament d'un pagès de Vilafranca de Roergue que es va revoltar contra el rei francès Lluís XIV i que a Catalunya ha arribat com a cançó infantil.

El caràcter transfronterer de l' Ò.K! Brigada Internacional també es manifesta en l'embolcall musical. Cada músic hi aporta coses de la seva collita. Gigi afegeix la cançó niçarda i el toc blues. Degioanni, la influència de l'ska i del rock. I Garriga, la rumba. De tota manera, Belda defensa que "no hi ha una línia estilística unificada, sinó una línia filosòfica i una voluntat de festa", entesa en el sentit més popular, per "ballar i cantar". És a dir, el mateix esperit que guia el treball de Belda amb el conjunt Badabadoc.

En el concert de dissabte també hi haurà col·laboracions especials, com la d'Artur Blasco, del grup El Pont d'Arcalís, i la de Belda, acordionista. Blasco, impulsor de la recuperació de l'acordió diatònic, hi aportarà els aires de la Vall d'Aran, el territori occità del Principat i, per tant, nexe d'unió entre les dues cultures. Per això mateix, el BarnaSants ha triat la vall aranesa per inaugurar l'edició del 2013.

Lligams entre tres festivals

L'espectacle Ò.K! Brigada Internacional confirma els lligams del BarnaSants amb el Festival Musical Transfronterer Occitano-català Sèm e Serem de Tolosa i amb el Festival Interregional de les Cultures Occitanes l'Estivada deRodés, que ahir van firmar un acord de cooperació per expandir el coneixement de les dues cultures.

stats