ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 06/04/2011

El primer Benet i Jornet obre el Principal de Terrassa

El Teatre Principal de Terrassa reobre les portes després d'una rehabilitació total que li ha fet recuperar l'esplendor modernista. Sergi Belbel l'inaugura amb Una vella coneguda olor, de Benet i Jornet.

Laura Serra
2 min
El terrassenc Sergi Belbel amb Josep Maria Benet i Jornet trepitjant el pati d' Una vella coneguda olor  al Teatre Principal.

Barcelona.L'home de teatre més il·lustre de Terrassa, Sergi Belbel, ha estat l'escollit per inaugurar el nou Teatre Principal. "És una experiència vital. Aquí venia a veure cine un o dos cops per setmana, i fins i tot hi havien fet alguna cosa de teatre, Yo me bajo en la próxima amb Concha Velasco i José Sacristán!", recordava ahir el director del TNC, enyoradís. La rehabilitació del Teatre Principal ha conjugat el passat i el present: s'ha recuperant la impressionant decoració modernista del 1911 de les parets i façanes (elements que havien quedat enterrats pel cinema que hi van obrir dels 70 al 2001, que va aplicar capes generoses de Titanlux), però tècnicament s'ha modernitzat i s'ha equipat amb 623 butaques.

Sergi Belbel ha fet també una mirada al passat recuperant la primera obra de Josep Maria Benet i Jornet, Una vella coneguda olor ; en paraules de l'autor, "una obreta molt senzilla, molt simple", i en paraules del director, "entranyable i preciosa". El text data del 1962, quan Benet i Jornet tenia 22 anys: "Juro que la vaig arraconar pensant que mai es representaria". El premi Josep M. de Sagarra va facilitar que es muntés i acabés al Romea "amb crítiques molt negatives", remarca el dramaturg, que per això ha afegit un epíleg final, perquè els crítics no van entendre la seva intenció.

L'obra descriu la vida d'una "gent oprimida que viu un temps que els ofega", diu Belbel. Se centra en el drama d'una estudiant brillant que ha d'abandonar l'escola per anar a vendre peix a plaça per ajudar la mare. Dues generacions treuen el cap pel pati de veïns -una bonica escenografia de persianes i roba estesa obra de Max Glaenzel- on viu la Maria, "una noia que vol fugir d'una realitat grisa i trista". Els nou actors del repartiment (un luxe en temps de crisi) van des de la joventut de la quasi desconeguda Sara Espígul i de Pau Roca a la veterania de Mercè Arànega, Jordi Banacolocha i Maife Gil. L'espectacle es farà del 14 al 17 d'abril a Terrassa i inaugurarà la temporada del TNC al mes de setembre a la Sala Petita.

Terrassa, centre de producció

El Centre d'Arts Escèniques de Terrassa, dirigit per Pep Pla, es traslladarà a les oficines del Principal. D'aquesta manera, el CAET tindrà dos teatres per programar i podrà dur a terme una tasca més potent com a centre de creació. Al Principal s'hi faran els espectacles per a tots els públics i a l'Alegria les residències i les obres de més risc, de nous llenguatges contemporanis, gènere en què s'està especialitzant el CAET. D'ara a finals de temporada pel Principal hi passarà mig Terrassa. L'estrena, dimarts 12 d'abril, serà amb L'hora en què res no sabíem els uns dels altres, de Peter Handke, amb 500 persones desfilant a l'escenari.

stats