MÚSICA
Cultura 26/07/2011

Benny Golson i Alexis Cuadrado, primeres confirmacions per al Festival de Jazz de Girona

El festival, que del 15 al 30 de setembre omplirà la capital gironina de propostes de jazz, serà el marc d'actuació en exclusiva a Catalunya del llegendari saxofonista nord-americà

Redacció
3 min

BarcelonaEl Festival de Jazz de Girona ja ha fet públics els primers noms per a la seva nova edició, que tindrà lloc a la capital gironina del 15 al 30 de setembre d’enguany. Ja han confirmat la seva presència al festival el llegendari saxofonista i compositor de jazz nord-americà Benny Golson, amb l’única actuació a Catalunya, i el contrabaixista català resident a Nova York Alexis Cuadrado, que actuarà en exclusiva al festival. D’altra banda, ja s’han conegut les dues formacions guanyadores de la tercera edició del concurs musical del festival, el Jazz Fringe 11, i que, per tant, s’inclouran en la programació d’aquest any: We Free 4tet i Psicolab Quintet.

Pocs músics de jazz poden presumir de tenir fins a cinc estàndards entre els més interpretats del món. Temes com "I remember Clifford", "Killer Joe", "Stablemates", "Whisper not" o "Along came Betty" demostren l’enorme talla compositiva del saxofonista Benny Golson, considerat unànimement com una peça fonamental en l’evolució del llenguatge jazzístic. Golson –en actiu des de fa més de seixanta anys– forma part de la història d’aquesta música, al costat de moltes de les llegendes amb qui ha treballat: Art Farmer, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Clifford Brown, Art Blakey, Tadd Dameron... Al Festival de Jazz de Girona hi actuarà en exclusiva a Catalunya, en format quartet, acompanyat per Kirk Lightsey al piano, Reggie Johnson al contrabaix i Sangoma Everett a la bateria. Serà el diumenge 25 de setembre a les 20 h a l’Auditori de Girona. Les entrades, que costaran 20 €, es podran adquirir a partir del 29 de juliol a través del ServiCaixa.

Un altre músic que ha confirmat la seva presència és Alexis Cuadrado, contrabaixista d’una sòlida trajectòria, compositor, director d’orquestra i pedagog. I és que, nascut a Barcelona, Cuadrado s’ha convertit en un dels músics més prestigiosos i sol·licitats de l’escena jazzística de Nova York, pioner en la ja cèlebre connexió musical entre la ciutat dels gratacels i la capital catalana. Graduat en Interpretació i Composició de Jazz al Taller de Músics de Barcelona (1993) i màster en Interpretació i Composició de Jazz a l’Aaron Copland School of Music-Queens College de Nova York (2001), compagina la seva activitat com a intèrpret amb la docència. Així, ha col·laborat amb músics de la talla de Kurt Rosenwinkel, Bruce Barth, Perico Sambeat, Steve Wilson o Seamus Blake, entre molts d’altres, i ha obtingut reconeixements i beques, com la Chamber Music America New Works, que li ha permès l’enregistrament del projecte Noneto Ibérico, aclamat per la crítica i el públic. A més, compta amb tres discos més enregistrats com a líder: Puzzles (2008), Visual (2004) i Metro (2001). En el que serà el concert inaugural del Festival de Jazz de Girona a la Sala La Planeta (dijous 15 de setembre a les 22 h), tocarà acompanyat dels músics Gorka Benítez (saxo), Dani Pérez (guitarra) i David Xirgu (bateria).

Però a més de portar artistes de renom, el Festival de Jazz de Girona ha organitzat per tercera vegada el Jazz Fringe. Seguint la línia dels anys anteriors i en consonància amb la filosofia del festival de ser un aparador de l’escena jazzística catalana i de potenciar el talent musical de casa nostra, l’organització vol donar l’oportunitat als músics joves catalans de mostrar els seus projectes, incloent-los en el cartell. La principal novetat d’aquesta edició del Jazz Fringe, una iniciativa única entre els festivals del territori català, és que per primera vegada s’ha obert a la participació de grups d’arreu de Catalunya. Finalment, el jurat, format per dos músics i dos programadors, ha escollit les formacions We Free 4tet i Psicolab Quintet com a guanyadores, d’entre la desena de propostes que s’hi han presentat.

stats