CINEMA
Cultura 11/02/2011

La Berlinale exhibeix l'obra de Jafar Panahi per reclamar la seva llibertat

El festival alemany ha programat un cicle sobre el realitzador iranià per protestar contra la seva detenció. Les mostres de solidaritat se succeiran durant els dies que duri la Berlinale

Redacció
2 min
Pòster amb el lema "On és Jafar Panahi?", davant del Berlinale Palast

Berlín p { margin-bottom: 0.21cm; } El festival internacional de cinema de Berlín, la Berlinale, ha escenificat avui la seva solidaritat amb el director iranià Jafar Panahi, empresonat per criticar al règim de Teheran, projectant Offside, un dels majors èxits del cineasta.

"Continuarem protestant en cada ocasió que tinguem contra la detenció de Jafar Panahi", ha assegurat el director de la mostra, Dieter Kosslick, des de la catifa vermella als mitjans de comunicació. Personalitats del món del cinema, com l'actor suís Bruno Ganz, i de la política, com Claudia Roth, copresidenta de la formació política Els Verds, van acudir a veure la pel·lícula entre activistes, dissidents iranians i amics del director empresonat.

Kevin Spacey, una de les estrelles del cel·luloide que ha passat avui pel festival berlinès, ha destacat que Panahi és "un exemple de les persones que lluiten per la llibertat, a Bielorússia, Egipte o Iran" i ha emfatitzat que Occident "ha d'ajudar aquestes veus" crítiques. "És una vergonya que Panahi no sigui aquí", ha afegit Spacey, subratllant que el director iranià hauria de trobar-se a Berlín perquè oficialment forma part del jurat internacional que repartirà els Óssos entre les pel·lícules de la secció oficial.

A més de Offside –que va guanyar l'Ós de Plata a la millor direcció en 2006–, durant la Berlinale es projectaran diverses pel·lícules del director iranià, com Dayereh, Talaye sorkh, Badkonak i Sefid i Untying the knot. Amb aquest gest, la direcció de la Berlinale pretén cridar l'atenció sobre la situació de Panahi, com va assenyalar recentment Kosslick. El festival alemany també dedicarà diversos debats a la situació dels cineastes a Iran, amb assistència, entre d'altres, del director Asghar Farhadi, qui concursa en la secció a competició amb la pel·lícula Jodaeiye Nader az Simin.

Panahi, que va ser convidat informalment a formar part del jurat poc abans del seu enjudiciament a Iran, va ser confirmat com a membre del jurat a la fi de gener. Un tribunal iranià el va condemnar a cinc anys de presó i vint d'inhabilitació professional per un delicte de conspiració contra el règim islàmic de Teheran.

El jurat internacional de la Berlinale estarà format per Isabella Rossellini –com a presidenta–, la productora australiana Jan Chapman, l'actriu alemanya Nina Hoss, l'actor, productor i director indi Aamir Khan, el realitzador canadenc Guy Maddin i la dissenyadora de vestuari britànica Sandy Powell.

stats