Cinema
Cultura 10/02/2011

Rossellini enlluerna la Berlinale

L'actriu i directora italiana Isabella Rossellini ha tornat avui a la Berlinale convertida en presidenta del jurat, embolicada en el seu característic sentit de la ironia i tres anys després d'estrenar en aquest festival tres curts sobre la vida sexual de la lluerna, la mosca i l’aranya

Efe
2 min
La gran Rossellini

BerlínRossellini, de la mà del director del festival, Dieter Kosslick, va assumir la missió de jutjar els 16 aspirants als Óssos com “un repte”, del qual espera “aprendre molt i bé”, més que seure a “jutjar a ningú” .

“Potser quan acabi el festival jo mateixa hauré après dels meus companys a fer el millor cinema”, va dir l'actriu i directora, que es va declarar “una mica superada" per l’encàrrec d'“examinar, a més d'assaborir” tot el que veurà al llarg dels propers nou dies de competició.

La Berlinale arrenca avui amb True grit, el remake de Valor de llei de John Wayne dirigida pels germans Joel i Ethan Coen, que s'exhibeix fora de competició.

La desfilada d'aspirants als premis s'obrirà demà amb la projecció de Margin Call, del nord-americà J.C. Chandor, i El Premi, de l'argentina establerta a Mèxic Paula Markovitch.

Rossellini és una vella i declarada amiga de Kosslick, que abans de convidar-la a presidir el jurat l'havia rebut ja a la Berlinale per presentar-hi les seves més diverses produccions.

L'última, el 2008, per a l'estrena de Green Porn, tres curts dirigits per la filla de Roberto Rossellini i Ingrid Bergman en què relatava la vida sexual de la lluerna, la mosca i l'aranya, d'un minut per a cada insecte. Rossellini es disfressava per a aquest fi de cada un dels personatges i es ficava empàticament en la seva vida amatòria, amb sentit de l'humor i precisió.

Dos anys abans, el 2006, havia fet doblet en el Festival com a intèrpret de La fiesta del chivo, basada en la novel·la de Mario Vargas Llosa, i per presentar el curtmetratge My father is 100 years old, a més del seu llibre En el nom del Pare, de la Filla i de l'Esperit Sant, dedicat a Roberto Rossellini.

La polifacètica actriu s’ha col·locat ara al capdavant del jurat que haurà de repartir els Óssos, acompanyada dels seus companys de "tribunal": la productora australiana Jan Chapman, el seu col·lega indi Aamir Khan, l'actriu alemanya Nina Hoss, el director canadenc Guy Maddin i la dissenyadora britànica Sandy Powell.

No serà a Berlín, encara que manté el seu lloc simbòlic com a membre del jurat, el director iranià Jafar Panahi, que compleix condemna de presó al seu país per conspiració i al qual es va retre, en la presentació del jurat, un solidari aplaudiment.

"Esperem que la nostra feina aquí serveixi també de legat a la llibertat d'expressió, a tot arreu del món", va dir Rossellini.

Kosslick, que segons ha dit no descarta encara la possibilitat que es permeti a Panahi anar a Berlín, va convidar el director a formar part del jurat, després que l'any anterior se li guardés ja una cadira buida al Festival de Cannes, al qual tampoc va poder acudir.

La Berlinale retrà homenatge a Panahi, del qual es projectaran quatre pel·lícules –entre elles, Offside, Ós de Plata a la millor direcció del 2006–, i s'abordarà a més la situació del cinema a l'Iran en una sessió de debat, amb presència, entre altres, del realitzador iranià Asghar Farhadi.

stats