TEATRE
Cultura 30/04/2012

'La avería' i 'Veraneantes' empaten a 5 premis Max, en la gala menys catalana

Els premis de teatre de la SGAE passen de llarg del teatre català: només premien l'actor Àlex Casanovas, el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, el músic Arnau Vilà i el festival Temporada Alta

Laura Serra
3 min
Espectacle 'La avería', dirigit per Blanca Portillo

BarcelonaLa gala de la 15a edició dels Premis Max s'ha celebrat aquest dilluns al vespre al Teatro Price de Madrid. Les dues obres que partien amb avantatge ('Veraneantes' amb 14 nominacions i 'La avería' amb 7) han acabat empatant en una gala on hi ha hagut diverses referències a les retallades en cultura.

Blanca Portillo s'ha endut el guardó a millor direcció d'escena per 'La avería', que es va poder veure la temporada passada al Romea. L'ha dedicat als seus actors, "atletes de l'ànima i buscadors de somnis". La mateixa obra s'endú el premi Max a millor escenografia (Andrea d'Odorico), el Max al millor disseny d'il·luminació (Pedro Yagüe) i el premi a la millor figurinista (Elisa Sanz). També premien com a millor actor protagonista Asier Etxeandía.

Kamikaze producciones es torna a endur el Max a millor espectacle per 'Veraneantes' i a millor empresari privat, igual com l'any passat ho van ser per 'La función por hacer'. La productora catalana Focus perd, per tant, les seves opcions. El Max a la millor adaptació d'una obra teatral també és per a Miguel del Arco i 'Veraneantes'. També reben el Max per la millor composició musical (del català Arnau Vilà) –que supera Carles Santos per 'Belmonte' i Albert Guinovart per 'Agost'–, i el premi a la millor actriu principal, per Barbara Lennie.

El Max al millor espectacle revelació és per a 'En alta mar', de La Machina Teatro (Cantàbria). Descarta, per tant, la catalana 'Operetta' del Cor de Teatre, que era l'obra catalana nominada, junt amb 'Eufòria', dels valencians L'Horta teatre. El premi al millor musical és per 'Avenue Q', que bat 'Forever Young'. La millor direcció musical és per a Alejandro Cruz per 'La barraca del zurdo'. El millor espectacle infantil premia 'El fantástico viaje de Jonás el espermatozoide', que guanya el català 'Gerónimo Stilton'.

Els Max a la millor coreografia i a millor intèrpret de dansa són per a Israel Galván, que va estrenar 'La curva' al festival Temporada Alta i va passar pel Mercat de les Flors. Bat doblement el 'Belmonte' de Cesc Gelabert, que tenia tres nominacions. Eva Yerbabuena és guardonada com a millor intèrpret femenina de dansa i com a millor espectacle de dansa per 'Cuando yo era...'.

Els altres Max catalans han sigut per Àlex Casanovas, premi a millor actor de repartiment per 'Un tranvía llamado deseo', i per a Josep Maria Benet i Jornet, millor autor en català per 'Dues dones que ballen' –on competia contra Carles Alberola i el seu alumne avantatjat, Pere Riera ('Desclassificats')–. El dramaturg català s'ha declarat "estupefacte": "El premi no hauria de ser per mi". Dedica el premi al director Xavier Albertí i a les actrius Alícia Pérez i Anna Lizaran. També denuncia els problemes de la cultura valenciana per culpa de les seves institucions i reclama atenció per a Riera, "l'autor jove amb més possibilitats d'aquí poc d'estar a Madrid i Espanya, perquè és la rehòstia. I una mica fill meu". El premi al millor text basc és per a Mikel Losada, Lander Otaola y Galder Pérez per 'Sekula bai'. En gallec el premi és per a Avelino González, Artur Trillo i María Ordóñez, per 'Pelos na língua'. El millor autor en castellà és Alfredo Sanzol per 'Días Estupendos', i l'arrabassa a Jordi Galceran, que hi optava per 'Burundanga'.

El premi a millor actriu secundària és per 'Falstaff' i Carmen Machi. Entre els 23 guardons, n'hi ha tres que ja se sabien d'entrada i que han guardonat amb el Max de Noves Tendències el Festival Temporada Alta de Girona –amb un Salvador Sunyer "gens content"–, el Max de la Crítica al Nuevo Teatro Fronterizo del valencià José Sanchis Sinisterra –que va dedicar el guardó a Jordi Dauder–, el Max d'Honor per a Julia Gutiérrez Caba i el Max Iberiamericà per al Festival de teatre de Les Translantines.

Si voleu llegir l'article que va escriure JUAN CARLOS OLIVARES sobre la poca representació catalana als Max, feu-ho a l'ARA PREMIUM.

stats