Art
Cultura 29/09/2011

El Bob Dylan pintor, acusat de plagi

Fans del músic denuncien la similitud dels seus quadres amb fotografies famoses

Ara
2 min
'Opi' (2010), de Bob Dylan

BarcelonaAmb aquests seguidors no calen detractors. Un grup de fans de Bob Dylan ha acusat el cantautor nord-americà de plagiar l'obra fotogràfica d'autors com Henri Cartier-Bresson o Léon Busy en els quadres que des de la setmana passada exhibeix en la reconeguda galeria Gagosian de Nova York.

I la veritat és que les similituds són innegables: el quadre de Dylan anomenat Opi és quasi exactament igual a la fotografia de Léon Busy Dona fumant opi. En les dues obres apareix una dona estirada a terra sota un mirall, en postura mandrosa i envoltada d'estris per fumar opi.

La web de fans de Dylan, Expecting Rain, ha advertit sobre aquest possible plagi: "Acabo de veure la fotografia Dona fumant opi (de Busy) i després el dibuix Opi (de Dylan) i estic decebuda, no per la pintura en el seu conjunt, ja que em va agradar, sinó perquè fos de manera tan òbvia una còpia de la foto", diu un dels molts comentaris que hi han aparegut.

En aquesta pàgina s'han succeït els comentaris que alerten sobre la similitud entre fotografies d'altres autors i les pintures que componen The Asia Series, una mostra que va obrir al públic el passat 20 de setembre a la prestigiosa Galeria Gagosian de Nova York, i que consta de divuit dibuixos i pintures, que segons la galeria van ser realitzades per Dylan durant els seus viatges al continent asiàtic. La galeria va explicar llavors en un comunicat que l'exposició era una mena de "diari visual" dels viatges de Dylan a llocs com el Japó, la Xina, Vietnam o Corea.

La galeria Gagosian ha sortit del pas de la polèmica adduint que “si bé la composició d'algunes de les pintures de Bob Dylan es basa en una varietat de fonts, inclosos arxius i imatges històriques, la vitalitat i frescor ve dels colors i textures que es troben en les escenes diàries que va observar durant els seus viatges”.

stats