ÒPERA
Cultura 26/10/2011

El Bolxoi renova la seva esplendor imperial

Divendres s'inaugura la rehabilitació del gran coliseu moscovita, que ha costat 500 milions d'euros i recuperarà l'aspecte imperial, sense rastre de l'era soviètica

Afp
1 min
El Bolxoi de Moscou, a punt d'obrir

MoscouEl Bolxoi, la glòria de la cultura russa sota tots els règims, ha retrobat la seva esplendor imperial després d'una renovació gegantina i reobrirà aquest divendres amb una nit de gala retransmesa en directa per 100 cinemes de tot el món.

"El 28 d'octubre serà una festa nacional", assegura el director del teatre, Anatoli Iksanov, després de sis anys de treballs sense precedets destinats a salvar aquest establiment funat el 1776, que es trobava en una estat "catastròfic". Les dives Nathalie Dessay i Angela Gheorghiu cantaran divendres pels convidats vip que tindran l'ocasió d'admirar també la presentació d'estrelles russes de la dansa com Svetlana Zakharova, Natalia Ossipova i Ivan Vassiliev.

la cerimònia oferirà una retrospectiva històrica del teatre i es podrà seguir per una pantalla gegant instal·lada davant del Bolxoi però també per la televisió russa, per ARTE i a 100 cinemes del món.

Els treballs han costat uns 500 millions d'euros i han servit per estabilitzar el teatre, perquè hi havia risc d'esfondrament, i per retornar-li l'aspecte que tenia al segle XIX. Els espectadors descobriran un "teatre imperial, no de l'època soviètica", perquè havia estat decorat perquè Stalin hi pronunciés els seus discursos i on es va anunciar la mort de Lenin. Ara serà com el va deixar l'arquitecte russo-italià Albert Cavos el 1856, després d'un incendi. "He sentit un piano a la nova sala i sonava meravellós", s'entusiasma el crític musical Piotr Pospelov al diari Vedomosti. S'ha fet una sala subterrània que pot servir de sala d'assaig i d'enregistrament, i té capacitat per a 300 persones.

stats