Cultura 04/08/2012

'Brooklyn' de Colm Tóibín, amb l'ARA

A través d'Eilis, una dona irlandesa que emigra als Estats Units en la dècada dels 50, Colm Tóibín parla de l'exili, la identitat, la família i el seu país. 'Brooklyn' es pot comprar amb l'ARA avui i demà

Ara
2 min
L'irlandès Colm Tóibín manté una relació estreta amb Catalunya: fa anys que estiueja al Pirineu lleidatà.

BARCELONAColm Tóibín (Enniscorthy, 1955) ha escrit una vintena de llibres i dotzenes d'articles, però tan sols tres de les seves novel·les han estat traduïdes al català: Homenatge a Barcelona , Un llarg hivern i Brooklyn . Sorprèn perquè aquest escriptor irlandès té un gran coneixement de la cultura catalana, amb la qual manté una relació intermitent des de fa més de trenta anys. Va ser l'estiu del 1975 quan va descobrir Barcelona i el català, de la mà de Toni Strubell, Lluís Urpinell i la música de Maria del Mar Bonet i Lluís Llach.

Més tard s'enamoraria de la poesia de Carles Riba i Josep Palau i Fabre. En la dècada dels 90 fins i tot es va emportar Joan Brossa a Irlanda perquè recités. La seva relació amb Catalunya no acaba aquí. El 2010 va guanyar el premi Joan B. Cendrós per l'article La prohibició de les corrides de toros, la dolça venjança de Catalunya, publicat a The Guardian. Catalunya l'ha seduït fins al punt que des de fa anys estiueja al Pirineu lleidatà.

A Brooklyn, aquest escriptor irlandès, nét d'un membre de l'IRA, desgrana alguns dels seus temes preferits: l'exili, la identitat, la família i el seu país, Irlanda. La protagonista de la novel·la és Eilis Lacey, que decideix abandonar la petita població irlandesa d'Enniscorthy -la població natal de Tóibín- per buscar una oportunitat als Estats Units.

Són els anys 50 i l'escriptor irlandès descriu els llargs viatges marítims, les misses, els casaments, els jocs de seduccions amb una cervesa al davant... En definitiva, el contrast entre la tradicional Irlanda i el nou món, una Amèrica on està naixent la societat de consum, les dones cremen sostenidors i els negres lluiten pels seus drets civils. Tot a través de la seductora protagonista, que, com tots els immigrants, acaba experimentant la sensació de no ser ben bé d'enlloc. Però, sobretot, Eilis coneix, al Brooklyn dels anys 50, un jove d'origen italià que es convertirà en el seu primer amor.

La col·lecció d'estiu

Brooklyn , que ha editat en català Amsterdam, va guanyar el Costa, un dels premis més prestigiosos de la literatura anglesa el 2010. El cap de setmana que ve l'ARA oferirà l'última novel·la d'aquest estiu: Els ulls grocs dels cocodrils de Katherine Pancol. Pancol va ser l'autora que més llibres va vendre el 2009 a França. El ulls grocs dels cocodrils forma part de la trilogia que tant èxit ha donat a l'escriptora. La protagonista és la Josephine, una mare de família enganyada i divorciada que assumeix la culpa d'un crim comès per la seva atractiva germana a canvi de diners.

stats