MÚSICA
Cultura 30/03/2012

Bruce Springsteen fa servir 'teleprompter' als concerts

El 'Washington Post' pregunta als fans i experts si importa que el Boss necessiti una xuleta per cantar en directe

Ara
2 min
Bruce Springsteen

BARCELONAA les últimes gires de Bruce Springsteen, sempre l'ha acompanyat un 'teleprompter', segons explica avui en un article el 'The Washington Post', diari de la ciutat on actuarà aquest dissabte. Molts pocs dels seus milers de fans aconsegueixen arribar a veure l'aparell, però pels que se situen darrere de l'escenari és evident. Quan la banda puja la intensitat del concert, apareix un monitor amagat als peus del Boss on van sortint ratlla a ratlla les lletres de les cançons.

Importa, això? Canvia, el concert? És una estafa?

"Honestament, no em molesta gens ni mica", diu Chris Phillips, editor de la revista 'Backstreets', un fanzine que ha seguit la carrera de Bruce des del 1980. "Ell és probablement el millor intèrpret de l'era del rock modern. Si això l'ajuda a fer una gran actuació, què passa?". A més, Springsteen acaba d'arrencar la gira de presentació del nou disc. Springsteen canta unes 25 cançons per cada xou. Comptant els canvis al 'set list', podrien arribar a ser 40 cançons. "No crec que el faci servir per cantar 'Born to run'", diu Gary Bongiovanni, editor en cap de 'Pollstar'.

Ara bé, també hi ha opinions contràries. "Spingsteen és exuberant i sincer. És un gran intèrpret per la seva falta d'artifici. Fa petites novel·les musicals", diu Paul Farhi al 'The Washington Post'. "Si amaga el 'teleprompter', deu ser perquè creu que els fans pensarien 'Canta de memòria o és el McTeleprompter?'", ataca el periodista.

Springsteen no es l'única estrella que canta amb ajut d'un 'apuntador'. Paul McCartney en té un d'integrat al piano, i Tom Petty, Elton John i Barbra Streisand també en fan servir. Els 'teleprompters' poden incloure les lletres, les llistes dels temes i fins i tot les salutacions ("Hola, Washington!"), el nom de la banda i els convidats, i fins i tot les converses entre cançons.

stats