LLIBRES
Cultura 01/03/2011

Un grup d'intel·lectuals argentins critica que Vargas Llosa inauguri la Fira del Llibre de Buenos Aires

El director de la Biblioteca Nacional d'Argentina, Horacio González, ha declarat que la invitació a l'escriptor peruà és "una ofensa a la cultura argentina"

Redacció
2 min
Mario Vargas Llosa

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Un grup d'intel·lectuals argentins, entre ells el director de la Biblioteca Nacional, van criticar que el Premi Nobel de Literatura 2010, el peruà Mario Vargas Llosa, hagi estat designat per inaugurar l'abril vinent la Fira del Llibre de Buenos Aires. En declaracions que publica avui la premsa argentina, el director de la Biblioteca Nacional, Horacio González, va considerar "desafortunat" que l'escriptor peruà obri la fira literària del país, mentre que el filòsof i assagista José Pablo Feinmann expressar la seva "enorme indignació". "Aprecio la literatura de Vargas Llosa, però passa que hi ha una doble possibilitat que sigui interpretat: és a dir, com un gran novel·lista, autor d'obres realistes i crítiques de les realitats llatinoamericanes, o com l'home d'una agressivitat creixent cap als processos populars", va apuntar González al diari de Buenos Aires Tiempo Argentino.

González va considerar que "la invitació a Vargas Llosa és una ofensa a la cultura argentina", en vista de les dures crítiques que ha fet l'escriptor peruà als governants d'Argentina, Bolívia, Equador i Veneçuela. El director de la Biblioteca Nacional va explicar que va enviar una carta al president de la Cambra del Llibre de l'Argentina, Carlos de Santos, per demanar-li que revisi la decisió de designar a l'escriptor peruà per encapçalar l'acte inaugural de la 37a Fira del Llibre, l'abril pròxim. "Com a liberal (Vargas Llosa) és un gran novel·lista, perquè no arriba a percebre les realitats de processos populars com el d'Argentina", va comentar al diari. "Estranya encara més aquesta agressivitat en ell, quan en la seva obra hi ha una fondària humana i política, en termes amplis, molt profunda", va matisar González. Ha dit que vol "escoltar" l'escriptor peruà i que "cal un debat" amb ell, però va advertir que la inauguració de la fira literària "tindria una connotació inconvenient en aquests moments". En la seva carta a la Cambra del Llibre, González va sostenir que no es proposa "silenciar" Vargas Llosa sinó que considera "summament inoportú el lloc que se li ha concedit" a l'escriptor peruà, "que no deixa ni un segon a atacar els governs populars de la regió ".

José Pablo Feinmann va dir al diari de Buenos Aires La Nación que li va causar una "indignació enorme" quan es va assabentar que Vargas Llosa havia estat convidat a inaugurar la fira literària tot i les crítiques de l'escriptor peruà a l'Argentina."A iniciativa meva, (els escriptors) Mario Goloboff i Vicente Batista van redactar una nota de rebuig" que ja va ser signada per Liliana Hecker i Horacio González" i "segurament" subscriuran altres intel·lectuals, va puntualitzar el filòsof.

Vargas Llosa obrirà la fira el 21 d'abril amb una classe magistral, un dia després de l'acte oficial organitzat per les autoritats argentines per estrenar la major cita literària del país.

Aquesta edició comptarà amb la presència, entre altres, dels escriptors espanyols Rosa Montero, Juan José Millás i Antonio Muñoz Molina, el britànic d'origen japonès Kazuo Ishiguro, la mexicana Margo Glantz, el zambià Wilbur Smith i el sociòleg francès Francois Dubet.

La fira es durà a terme fins el 9 de maig a l'àrea la Rural de Buenos Aires, que, per sisè any consecutiu, acollirà de forma paral·lela un festival internacional de poesia.

stats