Cultura 13/01/2011

El Bulli comença l'última temporada de la seva història com a restaurant

7.000 persones passaran pel restaurant durant els propers set mesos. Després es convertirà en una fundació de creativitat culinària

Efe
2 min

RosesEl Bulli va arrencar ahir la que serà la seva última temporada com a restaurant abans de convertir-se en una fundació de creativitat culinària que serà el llegat de Ferran Adrià i la prova que continua l'esperit "bullinià" revolucionari en el món de la cuina.

"La consecució més important d'El Bulli és que continuarà. Fa 25 anys que fem avantguarda. L'èxit és que continuï", ha declarat Ferran Adrià, nomenat el 2010 el millor cuiner de la dècada i considerat per molts com el millor xef de la història.

Per a aquest català de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), avui no és el primer dia de l'última temporada d'El Bulli, ja que l'esperit del seu restaurant, premiat com el millor del món fins a en cinc ocasions, continuarà entre les parets de la nova Fundació d'El Bulli.

"Aquest serà el pròxim repte, que fins i tot després de nosaltres, el restaurant segueixi", ha asseverat Adrià, que considera que aquests set mesos de temporada, fins al 31 de juliol de 2011, són únicament el final d'una etapa abans un nou projecte que comença i davant el qual assegura que estan tots "molt emocionats".

A les 13.00 hores d'ahir, tot l'equip de cuina d'El Bulli -Adrià, els tres caps de cuina (Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas), el segon de bord (Eugeni de Diego) i més de 40 cuiners, es van reunir com cada començament de temporada a la cuina de 350 metres quadrats d'El Bulli.

"Aquest any serà un any molt especial perquè no hi haurà ningú més com vosaltres", ha dit Adrià a tot l'equip de cuina, al qual avui s'han incorporat vint nous stagers (com s'anomenen els becaris en el món de la gastronomia), vinguts de tots els racons d'Espanya i el món, especialment de Llatinoamèrica.

La temporada 2010-2011, l'última com restaurant, servirà per acomiadar sense estar-se de res als clients de tota la vida del restaurant -unes 7.000 persones-, que aniran desfilant durant els pròxims set mesos pel menjador d'aquest recòndit restaurant situat a Cala Montjoi (Roses, Alt Empordà).

Això no obstant, Ferran Adrià ha apuntat que aquest any, a més d'intentar emocionar el client a través de la gastronomia i de seguir creant, El Bulli s'enfronta al desafiament d'un nou repte: trobar finançament privat per poder fer possible el seu projecte de fundació.

En aquest sentit, han organitzat una sèrie de sopars per a empreses, amb la finalitat d'obtenir els primers ingressos per a la fundació i finançar les obres de transformació del restaurant en un edifici cent per cent sostenible i ecològic, un projecte a càrrec de l'arquitecte Enric Ruiz-Geli, de l'estudi Cloud 9.

El projecte arquitectònic d'emissions zero, que es presentarà el pròxim 25 de gener a Madrid Fusió, no podria ser concebut d'una altra manera a causa del seu emplaçament, en ple parc natural del Cap de Creus, cosa per a la qual, segons Adrià, compta amb els permisos i el suport total de totes les administracions.

stats