DRETS D'AUTOR
Cultura 11/07/2012

La CE vol unificar els drets d'autor per facilitar la venda de música per internet

La creació de llicències supranacionals i l'harmonització de les normes afectaria 250 entitats de gestió a Europa

Efe
2 min
El WhatsApp és l'aplicació de missatgeria instantània amb més usuaris del món i ha viscut un espectacular augment d'usuaris.

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) vol que es creïn llicències supranacionals de drets d'autor i s'harmonitzin les normes de les societats gestores d'aquests drets a la UE, de manera que sigui més fàcil la venda de música i d'obres audiovisuals a internet.

La CE ha presentat avui una proposta legislativa destinada a augmentar l'oferta legal d'obres audiovisuals a la UE, solucionar la fragmentació del mercat comú deguda a les diferents normatives nacionals i millorar la gestió de les societats de drets d'autor, ha dit el comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier.

"L'objectiu és que la propietat intel·lectual s'adapti a la seva època, i aquesta és la del mercat únic, dels drets d'autor i d'internet", ha afirmat Barnier en presentar la directiva en roda de premsa. L'"explosió" de la música en línia ha provocat que les societats de drets d'autor "hagin replantejar el seu paper", segons Barnier, que ha assenyalat que abans la funció principal d'aquestes entitats era "comprar, protegir i vendre" els drets d'autor. "Avui, com ara fa iTunes, a l'hora de vendre una peça musical a internet a la UE, cal obtenir els drets d'autor en 27 països. Això és el que cal modificar", va destacar Barnier.

Per a això, Brussel·les proposa la creació de regles harmonitzades a la UE per a totes les entitats de gestió col·lectiva de drets en els sectors de la música, audiovisual i editorial, que afectarien unes 250 societats de drets d'autor, segons dades de la Comissió.

La norma incideix en la necessitat de transparència de les entitats i de reforçar el paper dels creadors. "Proposem un contracte en el qual totes les parts surten guanyant, tant les societats de drets d'autor com les empreses, els creadors i els usuaris", va afirmar el comissari.

La proposta legislativa haurà ara rebre el vist-i-plau dels Vint i del Parlament Europeu.

stats