POLÍTICA CULTURAL
Cultura 07/06/2012

Isona Passola, Carles Duarte i Valentí Puig, entre els set membres del nou CoNCA

Artur Mas designa els consellers de l'òrgan assessor en matèria de cultura: Carles Duarte, David Albet, Isona Passola, Valentí Puig, Gemma Sendra i Mercè Gisbert, a més de Pilar Parcerissas

Ara
1 min

BarcelonaEl president Artur Mas ha anunciat aquest dijous els membres que proposarà al Parlament perquè configurin el plenari del nou CoNCA. Són David Albet, Isona Passola, Valentí Puig, Gemma Sendra, Mercè Gisbert i Carles Duarte, i també hi serà Pilar Parcerissas –que no va dimitir en l'anterior etapa.

És una decisió que s'esperava de feia mesos, des que els membres del plenari de l'anterior CoNCA van dimitir en pes –a excepció de la crítica d'art Pilar Parcerissas– el novembre passat en desacord amb el conseller Mascarell, perquè consideraven que la reforma que proposava en llei òmnibus buidava l'ens de contingut.

Al desembre Mascarell va aconseguir l'acord de quasi tots els grups (CiU, PSC, ERC) i l'abstenció del PP per remodelar el CoNCA. Llavors va quedar fixat que el Consell de la Cultura i de les Arts tindria només set membres en comptes d'onze, i que seria un òrgan supervisor i avaluador de les polítiques culturals públiques. És a dir, perdia la capacitat unilateral de decidir els ajuts a la creació i s'encarregaria de fer d'auditor i assessor. "El CoNCA podrà criticar, auditar i proposar, i això ens ha d'estimular a tots plegats", va dir Mascarell, que havia dit que el CoNCA no era prou transparent ni àgil i que "es donaven subvencions de 1.000 euros que en costaven 600".

El CoNCA es va fundar el març del 2009 i va ser celebrat com una vella aspiració del sector cultural amb l'objectiu de despolititzar la cultura. Després d'un informe de J. M.Bricall que li va encarregar el president Maragall, el tripartit va adaptar-lo i va fundar un ens que gestionava el 2,9% del pressupost de Cultura (uns 10,5 milions d'euros) i on treballaven 49 persones.

stats