ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 18/09/2012

El Canal estrena seu i obre una nova etapa

El Centre d'Arts Escèniques de Salt-Girona té casa nova. Està ubicat a l'antiga fàbrica Coma Cros i serà un espai de creació més que d'exhibició. Tot i així, enguany s'hi faran 11 obres, començant per Macbeth.

Elisabet Escriche
2 min
La nova seu d'El Canal, el Centre d'Arts Escèniques de Salt i Girona, serà "la casa dels actors i creadors", segons Salvador Sunyer, a l'esquerra de la foto.

SALT.Senzilla, sense cap mena d'ostentació i, per sobre de tot, funcional. Així és la nova seu d'El Canal, el Centre d'Arts Escèniques de Salt i Girona que funciona des del 2007 però que fins ara no tenia casa pròpia. La capacitat de crear espectacles d'El Canal, que en els seus quatre anys de vida n'ha produït 54, i la falta d'un equipament d'aquestes característiques a Catalunya van posar sobre la taula la necessitat de construir aquest "taller creatiu", que està pensat perquè sigui "una casa dels actors i creadors més que del públic", explica el seu director, Salvador Sunyer.

L'edifici, ubicat a la factoria cultural de la Coma Cros de Salt, és rectangular i té una superfície de quasi 2.000 m repartits en tres plantes. El presideix un gran "contenidor" de parets fosques que acull la sala d'exhibició i que és similar a la del Teatre Lliure de Gràcia i "la germana bessona d'El Quadrat" del teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà. Està pensada per a una configuració escènica variable, des de teatre a la italiana, en què l'espectador pot seure en una grada movible amb capacitat per a 286 persones, fins a espectacles en què es pugui estar dret. L'acústica es modula en funció de l'espectacle. Camerinos, vestíbul, magatzems i locals tècnics completen la primera fase d'obres de l'edifici. En una segona fase, que es farà quan es disposi de recursos, es construirà el restaurant i s'acabarà la sala d'assaig, entre altres espais.

L'estrena de l'equipament suposa una nova etapa d'El Canal per diversos aspectes: aquest mes s'ha de constituir el consorci que el gestionarà i que haurà d'escollir mitjançant un concurs qui el dirigirà -Salvador Sunyer no va voler desvelar si s'hi presentarà-; s'haurà d'aconseguir donar-li plena activitat en una època complicada per la crisi econòmica, i, finalment, haurà de treballar com fins ara de bracet amb el teatre de Perpinyà i altres centres francesos per convertir-se en un referent de la creació escènica al sud d'Europa, però sense les subvencions de l'Escena Catalana Transfronterera de què ha gaudit els últims tres anys. L'edifici ha costat poc més de 2,7 milions, dels quals un 60% s'ha finançat amb fons europeus i la resta gràcies a la Diputació de Girona, la Generalitat, la Fundació La Caixa i l'Ajuntament de Salt.

L'encarregat d'estrenar El Canal és el director que el coneix millor, ja que n'és resident: Àlex Rigola. Presentarà la seva visió de Macbeth el 4 d'octubre, l'obra que donarà el tret de sortida del Festival Temporada Alta. Durant la temporada s'hi representaran deu espectacles més.

stats