Cultura 29/05/2012

El Canal tindrà personalitat jurídica pròpia a l'estiu

El centre d'arts escèniques de Salt es gestionarà a través d'un consorci format per l'Ajuntament de Salt, el de Girona i la Diputació de Girona. La Generalitat hi serà present mitjançant un conveni

Acn
3 min

SaltDesprés de cinc anys de funcionament provisional, El Canal, el centre d'arts escèniques de Salt i Girona, comptarà amb seu pròpia a la tardor, la factoria cultural Coma-Cros de Salt, i amb personalitat jurídica pròpia a l'estiu a través d'un consorci format pels ajuntaments de Girona i Salt i la Diputació de Girona. La Generalitat, que no pot crear nous organismes, hi serà present a través d'un conveni, segons ha explicat el director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré, a la presentació de la pròxima temporada del teatre.

A nivell de recursos, el centre funcionarà amb la meitat d'aportacions provinents de la Generalitat, un 25% de la Diputació de Girona, 15% de l'Ajuntament de Salt i 10% del consistori de Girona. El festival Temporada Alta, que promou l'empresa de Salvador Sunyer (Bitó Produccions), estarà vinculat al centre de creació a través d'un conveni diferent però continua essent d'iniciativa privada. "El consorci servirà per gestionar de manera unificada els elements comuns entre el festival i el centre de creació", ha detallat Cabré.

La voluntat de les institucions és que els estatuts del consorci estiguin redactats aquest estiu. Posteriorment, caldrà convocar el concurs per escollir-ne el director. Fins ara, el projecte d'El Canal ha estat dirigit per Salvador Sunyer per encàrrec directe de la Generalitat. Ara, amb la convocatòria d'un concurs públic, les institucions han afirmat que els agradaria que Sunyer s'hi presentés. El director, però, ha tret importància sobre qui hagi de ser-ne el director i ha destacat que el que és veritablement important és que El Canal "sigui un projecte sòlid de país". Sunyer ha dit que primer ha d'estudiar les condicions del concurs i veure amb quins recursos compta.

El Canal és un centre de creació de noves produccions amb un especial accent en la internacionalització de les propostes. En el període 2007-2012 ha produït i coproduït fins a 54 espectacles, dels quals 31 són d'autoria catalana, els quals han tingut un total de 326.416 espectadors. Tota aquesta tasca s'ha fet sense una seu física del centre d'arts escèniques i s'han utilitzat, de manera provisional, tant instal·lacions del Teatre de Salt com de la factoria cultural de la Coma Cros.

Després de mesos d'obres, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha explicat que la seu del centre obrirà les portes coincidint amb la festa major del municipi (a finals de juliol) i que estarà en ple funcionament a la tardor, quan també se celebra el festival Temporada Alta entre Girona i Salt.

Sunyer ha remarcat que l'edifici va ser pensat fa una dècada –quan la situació econòmica era més favorable– i que hi havia previst un equip de tres persones per fer-lo funcionar. Ara, amb el context de crisi, Sunyer ha reconegut que les institucions tindran el repte "d'inventar" noves fórmules de gestió per a l'equipament. A més, ha destacat que ha de ser un "laboratori de creació" –es faran algunes exhibicions, però puntuals– i que el seu paper ha de servir per fomentar la creació de nous públics. "L'obsessió dels pròxims anys ha de ser la de doblar el nombre de públic", ha manifestat.

El centre d'arts escèniques s'ha construït amb diners procedents del projecte Escena Catalana Transfronterera i s'ha equipat tècnicament amb diners aportats pel ministeri de Cultura. Per tant, segons ha remarcat Sunyer, l'edifici no ha costat diners a les arques públiques catalanes.

Els detalls sobre el futur del centre d'arts escèniques de Salt-Girona s'han donat a conèixer durant la presentació de la nova temporada. Del centre de creació en sortiran onze espectacles i Sunyer ha destacat que sis d'aquests són d'autoria catalana. A més, nou dels onze ja tenen prevista una gira tant a diferents teatres catalans com també a la resta de l'Estat o a l'estranger. Dels projectes, cinc tenen participació d'artistes gironins. La programació s'ha fet amb un pressupost d'1,6 milions d'euros, 800.000 procedents de fons públics de diferents institucions.

stats