CINEMA
Cultura 20/04/2012

Canes desvela un cartell centrat en el cinema d'autor

Michael Haneke, Abbas Kiarostami, Ken Loach, David Cronenberg, Alain Resnais... El Festival de Canes ha convocat les vaques sagrades per a la 65a edició del certamen, que arrenca el 16 de maig.

Xavi Serra
2 min

BARCELONA.Si en edicions anteriors les premieres de grans produccions comercials en el marc de Canes enterbolien -en opinió dels més cinèfils- la puresa del festival de festivals, enguany sembla que el cinema d'autor serà el gran protagonista a la Croisette.

Sense gaires sorpreses, ahir es va fer públic el contingent de títols que formaran part de la programació oficial de Canes, que començarà el 16 de maig. La rumorologia que genera el festival en els mesos previs ja apuntava, com així ha estat, la presència de tòtems del cinema d'autor com David Cronenberg, que hi presentarà una adaptació del Cosmopolis de Don DeLillo per a la qual ha reclutat Robert Pattinson, l'ídol juvenil de la saga Crepuscle . Els rumors també van encertar la participació de Michael Haneke i el seu Amour , amb Isabelle Huppert i un Jean-Louis Trintignant que no rodava cap pel·lícula des de la mort de la seva filla, Marie, el 2003. I es donava per segur que el nou treball de Jacques Audiard, De rouille et d'os , no faltaria a la cita: el director és una de les grans esperances del cinema francès per endur-se una Palma d'Or, que se li va escapar de les mans amb El profeta .

La secció oficial no ha deixat escapar els nous treballs d'autors de la casa -guanyadors de la Palma d'Or en edicions anteriors- com Ken Loach ( The angels' share ) i l'iranià Abbas Kiarostami, que ha rodat al Japó The end - Like someone in love . I per completar la secció de veterans, Alain Resnais i Vous n'avez encore rien vu , és a dir, Encara no heu vist res , un títol que venint d'un autor a punt de fer 90 anys sembla una autèntica declaració d'intencions.

A Canes també s'hi viuran alguns retorns sonats: Cristian Mungiu presentarà Beyond the hills , el seu primer film després de Quatre mesos, tres setmanes i dos dies ; Leos Carax, 13 anys després de Pola X , abandonarà el seu exili cinematogràfic amb Holly motors , que inclou en el repartiment Eva Green i Kilie Minogue, i Matteo Garrone estrenarà al festival Reality , el nou film del director de la premiada Gomorra .

El panorama de noms destacats de la competició es completa amb els nous treballs de John Hillcoat (Lawless , amb guió de Nick Cave), Andrew Dominik (Killing me softly , amb Brad Pitt de protagonista), Jeff Nichols ( Mud , la continuació de la recentment estrenada Take shelter ) i Walter Salles, que presentarà la primera adaptació cinematogràfica de la mítica novel·la de Jack Kerouac A la carretera , en què actua, entre d'altres, Kristen Stewart. I com a emotiva cloenda, Thérèse Desqueyroux , el treball pòstum de Claude Miller, el director francès que va morir fa unes setmanes.

Fora de competició, el retorn d'un dels grans del cinema europeu com Bernardo Bertolucci amb Io e te , la premiere del film d'animació Madagascar 3 , el nou Dracula del mestre del giallo Dario Argento i, un any més, un nou treball del prolífic Takashi Miike, Ai to makoto . A la secció paral·lela An certain regard es veurà si el talent és hereditari amb Antiviral , el debut de Brandon Cronenberg, fill de David, i es presentarà el projecte col·lectiu 7 días en La Habana , amb curts de Benicio del Toro, Julio Medem i Lauren Cantet entre altres autors.

stats