Cultura 22/05/2012

Ken Loach abandona el drama i porta a Canes una comèdia sobre l'atur i l'alcohol

'The angel's share' està protagonitzada per Paul Brannigan. L'actor assegura que aquest paper li ha canviat la vida

Efe
2 min
L'actor escocès Paul Brannigan en la presentació de la pel·lícula 'The angels' share' en l'àmbit del 65º Festival de Cinema de Cannes / EFE

CannesKen Loach ha canviat radicalment de registre amb 'The angel's share', una comèdia de gran rerefons social que aquest dimarts ha provocat riallades i aplaudiments al Festival de Canes, on competeix en la secció oficial.

"Volíem presentar una situació que fes somriure a la gent però que no deixés de tenir la realitat de fons", va explicar Loach en una roda de premsa en la qual el seu guionista, Paul Laverty, va afirmar que després de l'última pel·lícula, 'Iris route', que va ser molt dramàtica, tenien ganes de fer alguna cosa diferent. "Hi ha moltes maneres d'explicar la mateixa història", va explicar Laverty, que es va tornar a inspirar en la realitat quotidiana, però va buscar-hi aspectes diferents.

'The angels' share' s'endinsa en la problemàtica de l'atur a Europa –actualment hi ha 75 milions de persones sense feina– a partir de la història de Robbie, un jove que veu com la seva vida canvia de dalt a baix quan té un fill, i com els problemes es barregen amb els moments de felicitat. Ja ha passat per la presó, la seva xicota està embarassada. Es lliura de tornar a la presó a canvi de fer treballs comunitaris. Al centre on va a treballar coneix el Harry, un monitor que l'introdueix en el món del whisky, la seva fabricació, la venda i les degustacions d'aquest licor.

Loach i Laverty expliquen aquesta història sense dramatismes i amb molt humor. "És una història molt verídica que pot interpretar-se a diferents nivells", va afegir Laverty. La trama del film és tan real com la història de Paul Brannigan, l'actor protagonista. Aquest jove escocès treballava en un projecte comunitari, sense gaires perspectives de futur, quan Laverty i Loach li van oferir el paper. "Em va canviar la vida", va reconèixer Brannigan, que en la seva següent pel·lícula, 'Under the skin', treballa amb Scarlett Johansson.

stats