POLÍTICA CULTURAL
Cultura 21/06/2012

Carles Duarte presidirà el CoNCA

Els sis nous membres del reformulat CoNCA ja han pres possessió del càrrec. Carles Duarte, que n'ha estat escollit president, va prometre "esperit independent, responsabilitat institucional i passió".

Laura Serra
3 min
D'esquerra a dreta, el nou CoNCA: Gisbert, Albet, Duarte, Sendra, el conseller Mascarell al centre, Passola, Puig i Parcerisas.

BARCELONA.Catalunya ja té el segon Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) de la seva història. Després que el Parlament aprovés la setmana passada el nomenament dels sis candidats que el president Artur Mas havia proposat, ahir van prendre possessió del càrrec. Són el músic David Albet; el poeta i lingüista Carles Duarte; la filòsofa, pedagoga i activista de cultura popular Mercè Gisbert; la productora i directora cinematogràfica Isona Passola; el poeta, novel·lista i assagista Valentí Puig, i la gestora cultural Gemma Sendra, que integraran l'organisme juntament amb la crítica d'art Pilar Parcerisas -l'única membre de l'anterior etapa que no va dimitir.

El primer CoNCA es va constituir el març del 2009, després d'anys de reclamació des de diversos sectors culturals com a garant de les polítiques públiques i sectorials al marge de l'onatge polític. Aquell primer organisme, però, aviat el va tocar de mort la llei òmnibus del 2011, a proposta del conseller Ferran Mascarell. El Govern proposava el canvi normatiu per retallar competències executives al CoNCA, com la posssibilitat d'atorgar subvencions. Al juny va esclatar la polèmica, al novembre va dimitir tot el plenari i al desembre el Parlament va aprovar la nova llei. Ahir el conseller Mascarell va agrair la feina als deu consellers dimissionaris, "que segurament han patit les conseqüències del que comença".

Finalment, tres anys després de la seva fundació, el Consell de les Arts ha renascut amb cares noves i la tasca de "vetllar, donar suport, impulsar, promoure i criticar, quan convingui, la feina de l'executiu", com va afirmar el conseller Mascarell. "Comptem amb un element que reforçarà la nostra convicció sobre la cultura des de la llibertat, la independència i el compromís", va concloure. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va assegurar que el CoNCA farà "una feina enormement valuosa per la cultura" i per això va demanar-los "més enginy, imaginació i talent". "Perquè el currículum i la trajectòria se us suposa", va afegir.

La cultura que explica el país

Per part del CoNCA va prendre la paraula Carles Duarte, a qui ahir a la tarda els membres del nou plenari van escollir president de l'ens. La vicepresidenta primera en serà Gemma Sendra i el vicepresident segon David Albet, mentre que Mercè Gisbert en serà secretària.

Després de dedicar unes paraules a la memòria d'Emili Teixidor, Duarte va afirmar: "Aquest país s'explica sobretot per la cultura. Si volem explicar als altres qui som, és difícil no parlar de Miró, Tàpies, Jordi Savall, Robert Gerhard, els castellers i Fabià Puigserver -va enumerar com a exemples-. Des del CoNCA n'estem convençuts i des d'aquí hi volem posar el nostre gra de sorra". El president va marcar el full de ruta del que serà el nou Consell de les Arts: "Ens esforçarem per actuar amb esperit independent, responsabilitat institucional i passió per la cultura".

Una de les primeres tasques dels set consellers és decidir a qui atorguen els Premis Nacionals de Cultura, que ja van amb retard (el 2011 es van anunciar al febrer). Com que durant set mesos l'organisme ha estat en stand by -fins i tot es van acomiadar set treballadors-, l'única consellera, Parcerisas, es va ocupar de seleccionar un jurat perquè decideixi les 16 categories dels premis (entre ells, segons El País , hi ha Sam Abrams, Xavier Albertí, Lluís Bonet Mojica, David Castillo, Beth Galí i Josep Ramoneda). Les decisions d'aquest jurat les haurà de ratificar, o no, el nou Consell de Cultura.

stats