Cultura 05/02/2016

Carles Sala: “Si les lleis no s’adeqüen a la realitat, cal canviar-les”

Responsable de la direcció d’Infraestructures, Patrimoni i Coordinació de l’Icub

X.c.
2 min
Carles Sala: “Si les lleis no s’adeqüen 
 A la realitat, cal canviar-les”

BarcelonaEn els dotze anys que fa que Carles Sala és a l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), mai s’havia sentit tan a prop d’aconseguir un canvi estructural en l’ecosistema musical. Això sí, personalment ho veu com una última oportunitat.

Per què considera que som davant l’última oportunitat per a la música en viu a Barcelona?

És un procés molt llarg, que comença el 2004, amb Ferran Mascarell com a regidor de Cultura de l’Ajuntament. Vam constatar que no es podia fer res si no es canviava la llei, que depenia de la Generalitat. La llei entra al Parlament però no s’aprova fins al 2010. Des de l’Ajuntament vam veure una escletxa per canviar la llicència de bar musical i redefinir-lo com a lloc on es fa música en viu, i gràcies a això llocs com el London poden estar fent música en viu. La llei millorava algunes coses però no totes. Per això estem intentant tornar a canviar-la. Amb l’experiència acumulada i amb un Ajuntament sensible a aquest tema, si no ens en sortim ara, malament rai.

Per què ara i no abans?

Des de Cultura sempre hi ha hagut la voluntat de solucionar-ho. Durant el govern de Jordi Hereu es va canviar la categoria de bar musical i vam destinar un milió d’euros per ajudar algunes sales a insonoritzar-se. Amb Xavier Trias, des de Cultura també hi havia voluntat, segurament l’alcalde també la tenia, però com que és una qüestió que implica molts departaments, no es va optar per asseure tothom en una taula, inclosos els veïns, que és el que estem fent ara. Convergència va optar per tapar els problemes i anar tirant, perquè va veure que era un embolic.

S’ha insinuat que inspeccions de la Urbana a locals com l’Heliogàbal s’han fet per perjudicar Ada Colau.

La Guàrdia Urbana compleix la llei. No hi ha cap persecució. En el cas de l’Heliogàbal, abans no hi havia el veí que ha lluitat contra el soroll a la nit, que deu tenir les seves raons. Quan hi ha denúncies, no podem reclamar que no hi vagi la Urbana. S’ha insinuat que la Urbana es dedica a tocar els nassos al govern actual de la ciutat. Si és així, jo no ho sé, però si les lleis no s’adeqüen a la realitat, cal canviar-les.

En el pla estratègic de l’Icub es parla també de repensar la relació de la ciutat amb el Sónar i el Primavera Sound. De quina manera?

En el cas del Sónar i el Primavera Sound, estem treballant amb ells, no contra ells, per explicar millor el vessant social que tenen. Es tracta d’explicar les coses no només des del punt de vista dels diners que deixen a la ciutat sinó del benefici que tenen per al ciutadà. El Sónar té un conveni amb Promoció Econòmica i amb nosaltres, i amb el Primavera Sound avançarem cap a aquest model. Més enllà de la subvenció que es demana cada any, farem un conveni que reguli amb què l’ajudem, per què l’ajudem i quin benefici en reben els ciutadans.

stats