LLETRES
Cultura 24/12/2010

L'agent literària Carme Balcells ven el seu arxiu al ministeri de Cultura

La Conselleria de Cultura va oferir-li de fer una cessió o donació a l'Arxiu Nacional, però no va voler entrar en una negociació econòmica

Redacció
2 min
Carme Balcells

BarcelonaEl ministeri de Cultura ha adquirit per 3 milions d'euros l'arxiu de Carme Balcells, l'agent literària més important de la literatura en castellà, que està compost per obres originals o manuscrits de premis Nobel com Mario Vargas Llosa i Gabriel García Mázquez. Entre el material hi ha correspondència privada, borradors, primeres edicions, fotografies i bibliografies completes d'autors essencials en llengua castellana com Pablo Neruda, Vicente Aleixandre i Camilo José Cela, que passaran a formar part del patrimoni públic. De fet, ja són a l'Arxiu General de l'Administració, a Alcalá de Henares (Madrid). La Conselleria de Cultura de la Generalitat ha confirmat a l'ARA que ja fa mesos li havia ofert a l'agent catalana (Santa Fe de Segarra, 1930) poder fer una donació o una cessió del seu llegat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, però no van voler entrar en una negociació econòmica tan elevada. El resultat recorda el cas de l'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles.

Més de 2.500 metres linials de documents i un centenar d'imatges de cinc premis Nobel i cinc Premios Nacionales componen el llegat, que oficialment es cedirà el 29 de desembre, segons el ministeri. "La tramitació administrativa està feta, així com la transacció del pagament", ha assegurat el director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco. Carme Balcells ha tingut un paper molt rellevant per a la literatura castellana del segle XX: "Va saber aglutinar l'espai literari iberoamericà, i recollir el testimoni que després van agafar els escriptors espanyols. El premi Nobel d'aquest any, Vargas Llosa, hi és. El premi Cervantes d'aquest any, Ana María Matute, també", ha dit Blanco. Entre les joies del llegat hi ha la correspondència de Balcells amb Rafael Alberti, amb dibuixos de l'escriptor, més de mil caixes amb material de García Márquez amb 30 obres originals, galerades i edicions "pirata" de les seves obres.

Ara caldrà donar un tractament d'arxiu a tot aquest material que s'havia emmagatzemat. "Carme Balcells volia deixar un llegat per a tots els espanyols", ha dit Blanco, "i m'imagino que la ministra en voldrà fer una mostra, i si no, l'hi demanaré".

stats